PIŠE JOSEP BORRELL

Šef europske diplomacije za Jutarnji: Želimo mir u Ukrajini, ali ne bilo kakav mir

Otkad je Rusija započela rat protiv Ukrajine, EU je pokazao da uviđa što je na kocki i spreman je prekršiti tabue
 Aris Messinis/Afp

Ukrajina je primorana na sudjelovanje u ratu visokog intenziteta u kojem su njezina sloboda i nacionalni opstanak dovedeni u pitanje. Kako bi se oduprla ruskom okupatoru i potisnula ga, nisu joj potrebni samo politička potpora i novac. Najpotrebnije joj je oružje, te streljivo, jer oružje bez streljiva gubi svoju svrhu.

Rusija trenutačno ima mnogo veće zalihe topničkog streljiva nego Ukrajina i koristi ih u znatno većoj mjeri, a cijena tog nerazmjera plaća se ukrajinskim životima. Više smo puta istaknuli da je obrana ukrajinskog suvereniteta od egzistencijalne važnosti – za Ukrajinu, ali i za ostatak Europe. Ne možemo stremiti tom cilju a da Ukrajini ne pružimo sredstva za njegovo postizanje.

Otkad je Rusija započela rat protiv Ukrajine, EU je pokazao da uviđa što je na kocki i spreman je prekršiti tabue kada je to potrebno. Prije godinu dana prvi smo put dosad počeli financirati opskrbu smrtonosnom vojnom opremom zemlje koja je pod napadom. Zatim smo jesenas počeli osposobljavati ukrajinske vojnike na našem tlu i pod zastavom EU-a. Do kraja ove godine osposobit ćemo 30 000 ukrajinskih vojnika. Sada poduzimamo još jedan veliki korak i zajednički radimo na opskrbi Ukrajine streljivom koje joj je hitno potrebno.

Prošlog su se tjedna europski čelnici i čelnice usuglasili o prijedlogu o trodijelnom pristupu koji sam iznio zajedno s povjerenikom Bretonom. Prvo, o financiranju hitne opskrbe topničkim streljivom iz postojećih zaliha ili putem otvorenih narudžbi; drugo, o zajedničkoj nabavi novog topničkog streljiva; i treće, o suradnji s obrambenom industrijom EU-a kako bi se povećali proizvodni kapaciteti, ispunile naše potrebe i održala naša potpora Ukrajini.

Konkretno, upotrijebit ćemo milijardu eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći, koji je odvojen od proračuna EU-a, za nadoknadu sredstava državama članicama koje su spremne bez odgode isporučiti streljivo Ukrajini. To streljivo pružit će se iz postojećih zaliha ili otvorenih narudžbi. Dodatnu milijardu eura iskoristit ćemo za nadoknadu sredstava za zajedničku nabavu streljiva od 155 mm i, na zahtjev, projektila, od obrambene industrije EU-a i Norveške.

To ćemo učiniti putem Europske obrambene agencije (EDA) ili komplementarnih projekata zajedničke kupnje pod vodstvom pojedine države članice. Glavni je cilj brza isporuka. Zajedničkom kupnjom industriji ćemo poslati jasnu poruku da mora osigurati isporuku u najkraćem mogućem roku.

Treći dio pristupa usmjeren je na povećanje kapaciteta europske industrije kako bi se zadovoljila povećana potražnja, odnosno kako bi naše vojske mogle obnoviti svoje zalihe i istodobno opskrbljivati Ukrajinu. Lakše je odvojiti se od onoga čime danas raspolažete ako ste sigurni da ćete sutra moći kupiti i preuzeti nove zalihe. U tom pogledu Europska komisija poduprijet će povećanje proizvodnih kapaciteta kako bi se uklonile zapreke i utvrdili učinkoviti postupci javne nabave, među ostalim financijskim poticajima.

U posljednjih 20 godina Europa je smanjila svoja ulaganja u kapacitete obrambene industrije, koje sada moramo ponovno povećati zbog radikalno izmijenjenog sigurnosnog okruženja.

Konkretno, Ukrajini namjeravamo osigurati milijun naboja topničkog streljiva u roku od jedne godine, za što ćemo upotrijebiti iznos od dvije milijarde eura u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći. Uz stopu povrata od 50 % do 60 %, taj novi paket omogućit će nam da izdvojimo otprilike četiri milijarde eura.

Ta odluka pokazuje sposobnost EU-a da brzo djeluje kada nam je to potrebno te je dokaz da smo i dalje odlučni Ukrajini pružiti sredstva koja su joj potrebna za legitimnu samoobranu.

Zbog ove će se odluke postaviti pitanje kako pružanje sve veće količine oružja može dovesti do okončanja tog strašnog rata. Odgovor je da Ukrajina, sve dok je Rusija napada i bombardira, treba i oružje i streljivo kako bi se obranila i okončala rat.

Naravno, kao i Ukrajina, mi želimo mir. No ne bilo kakav mir. Želimo pravedan i održiv mir utemeljen na Povelji UN-a, u okviru kojeg je Rusija povukla svoje postrojbe s cijelog državnog područja Ukrajine koje trenutačno okupira. Zbog toga podupiremo formulu za mir predsjednika Zelenskija.

Drugim riječima, važno je kako će rat završiti, a ne samo da završi, a da Rusija pritom svojim agresivnim ratom ostvari teritorijalnu i drugu korist.

Također želimo da se osigura snošenje odgovornosti i zato je važna optužnica Međunarodnog kaznenog suda podignuta protiv predsjednika Putina. On mora odgovarati za ratne zločine iza kojih stoji, među ostalim za otmicu velikog broja djece iz Ukrajine.

U ovom ratu povijest i pravda na ukrajinskoj su strani. No moramo ubrzati tijek povijesti. Naša vojna potpora i naša odluka o zajedničkoj kupnji streljiva doprinose cilju ostvarenja pravednog mira u Ukrajini. Ta je odluka ispravna i nužna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:27