NOVA PRIJETNJA

Šef britanskih špijuna: ‘Zadali smo povijesni udarac Moskvi - ali sada imamo problem bez presedana!‘

‘Neke kremaljske igrače smo uspješno izbacili iz igre, i sada u vlastitoj svlačionici okrivljuju jedni druge‘, kaže ravnatelj agencije MI5

Vladimir Putin, stožer britanske obavještajne službe

 /Profimedia/ Gavriil Grigorov/Sputnik/Profimedia

Šef britanske obavještajne službe ocijenio je da je protjerivanje 400 ruskih špijuna diljem Europe zadalo "najznačajni strateški udarac Moskvi" u novijoj povijesti, a pritom je i iznenadilo Vladimira Putina.

Ken McCallum je u godišnjem izvješću o aktualnim prijetnjama Velikoj Britaniji također ponovio upozorenja o kineskim pokušajima utjecaja na britansko zakonodavstvo te pokušajima Pekinga da nadzire i maltretira kinesku dijasporu.

Istaknuo je da je ogroman broj ruskih dužnosnika protjeran iz cijelog svijeta, a pritom iz Europe njih 600. Više od 400 protjeranih osumnjičeno je za špijunažu.

Ispričao je kako je Britanija iskoristila "dobro prokušane metode protjerivanja" usvojene nakon trovanja Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u Salisburyju u Engleskoj 2018. godine, što je pokrenulo val diplomatskih protjerivanja.

McCallum je rekao da je Britanija od tada odbila više od 100 zahtjeva za ruske diplomatske vize navodeći kao razlog nacionalnu sigurnost.

- Radi se o tome da Ujedinjeno Kraljevstvo mora biti spremno na rusku agresiju u u budućnosti. Nešto od toga će biti prikrivena agresija, s kojom će se MI5 uhvatiti u koštac i poraziti je. Ali veći dio, kao što je sada situacija s energentima, bit će otvorenog tipa, rekao je.

Upozorio je da su ruski ‘tajni alati‘ cyber napadi, dezinformacije, špijunaža i uplitanje u britanski demokratski proces, pa ustvrdio kako je MI5 naporno radio da Ujedinjeno Kraljevstvo postane "najteže moguće operativno okruženje za rusko tajno djelovanje".

Posebno je spomenuo prijetnju koju predstavljaju oligarsi povezani s Putinom.

- Neke njihove igrače smo uspješno izbacili iz igre, i sada u vlastitoj svlačionici okrivljuju jedni druge, ali ponovno će nas napasti, rekao je koristeći nogometnu analogiju.

Dok su ruske aktivnosti izbile u prvi plan zbog invazije na Ukrajinu, britanske obavještajne službe označile su Kinu kao "najveću dugoročnu prijetnju Britaniji".

- To se događa u cijelom svijetu, od prisiljavanja kineskih državljana na povratak u domovinu do uznemiravanja i napada.

Ustvrdio je da je taktika zastrašivanja nedavno "stigla i u Britaniju" kada je, kako se sumnja, prodemokratski prosvjednik bio žrtva nasilja ispred kineskog konzulata u Manchesteru. Podsjetio je tako na incident koji se dogodio prošloga mjeseca kada je protivnik Xijeva režima uhvaćen na ulici i pretučen u krugu konzulata.

McCallum je govorio i o Iranu ustvrdivši da je Iran planirao ubojstvo i otmicu najmanje 10 osoba s prebivalištem u Britaniji koje optužuje da su ‘neprijatelji režima‘. Upozorio je da "agresivni iranski obavještajci" sada planiraju i terorističke napade na britanskom tlu.

Naime, prošloga tjedna otkriveno je da su dvojica englesko-iranskih novinara, koji su radili za neovisni TV kanal na perzijskom jeziku, sa sjedištem u Britaniji, bili meta teheranskog režima.

McCallum tvrdi da je Iran "državni akter koji najčešće pribjegava terorizmu" označivši pritom obavještajne službe Teherana ‘sofisticiranim suparnikom".

- Aktualni val prosvjeda nagnao je režim da nasiljem pokuša ušutkati kritičare. Iran prijetnju projicira diektno prema Ujedinjenom Kraljevstvu, putem svojih agresivnih obavještaca. To uključuje ambicije da se otmu ili čak ubiju Britanci koji se smtraju neprijateljima režima. Takvih je prijetnji od siječnja bilo najmanje 10, rekao je.

Također je otkrio da je u zadnjih 12 mjeseci spriječeno osam ‘potencijalno smrtonosnih‘ terorističkih napada koje su organizirali islamisti i desničarski ekstremisti.

Iza četvrtine slučajeva terorističkih zavjera koje istražuje MI5 stoji ekstremna desnica. Prije više od godinu dana radilo se o petini broja predmeta, otkrio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:13