BIJEG OD MRLJE

Šef BP-a na jahti, a Obama na golfu dok nafta još curi

Tony Hayward sa svojom 700 tisuća dolara vrijednom jahtom Bob plovio je daleko od Meksičkog zaljeva
 AP

WASHINGTON - Tony Hayward, generalni direktor BP-a, ovog se vikenda opet našao na udaru kritika. No, sada ne zbog nemogućnosti BP-a da zaustavi curenje nafte iz “podivljale” bušotine ili nepromišljenih izjava.

Američki političari, već ljuti jer je izbjegavao konkretne odgovore na saslušanju u Kongresu, u subotu su na njega sasuli drvlje i kamenje jer je odlučio uzeti kratak predah od ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu i otići sa sinom na godišnju regatu JP Morgan Asset Management Round the Island Race, odnosno utrku oko britanskog otoka Wight.

Kritika Rahma Emanuela

U ekskluzivnoj utrci, kojoj je prisustvovalo 1700 brodova i tisuće morepolovaca, sudjelovala je i njegova 16 metara duga i 700 tisuća dolara vrijedna jahta Bob, koja je navodno zauzela četvrto mjesto u svojoj skupini.

- Da citiram Haywarda, on je dobio natrag svoj život. Mislim da svi možemo zaključiti da neće ostvariti drugu karijeru u odnosima s javnošću. Ovo je samo još jedan u dugom nizu PR gafova i pogrešaka - poručio je Rahm Emanuel, viši savjetnik predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Vijest o Haywardovu “predahu” nije dobro sjela ni Richardu Shelbyju, republikanskom senatoru iz Alabame.

Samo privatno vrijeme?

- Vjerujem da je to vrhunac arogancije. On je generalni direktor BP-a, koji je svjedočio u Washingtonu, i sad je na jahti u Engleskoj. Jahta bi trebala biti ovdje, prikupljati i čistiti naftu - obrušio se Shelby, kojem su se pridružile i grupe za zaštitu okoliša, uključujući Greenpeace. Iz njega su poručili da “Hayward trlja sol na ranu stanovnicima Meksičkog zaljeva čiji su životi uništeni katastrofom”. BP je Haywardov izlet opisao kao “rijedak trenutak privatnog vremena”, odnosno prvi slobodan dan od početak izlijevanja nafte iz bušotine, te su poručili da je Hayward, gdje god da se nalazi, u doticaju s onim što se događa u BP-u. Pritom nisu željeli otkriti je li Hayward utrku gledao ili je u njoj sudjelovao.

Kritike, doduše ne tako oštre, dobio je i Obama, koji je u isto vrijeme s potpredsjednikom Joeom Bidenom igrao golf nedaleko od Washingtona.

- Naša vlada i šefovi BP-a, čini se, odlučili se brinuti se o tome kasnije - rekao je ribar Dwayne Price iz Louisiane.

U međuvremenu, tisuće barela nafte i dalje se izlijevaju u Meksički zaljev, a brod Discoverer Enterprise, koji dnevno usisava između 15 i 18 tisuća barela nafte, u petak je zatvoren zbog kvara.

U potrazi za novcem

BP je u subotu priopćio da je stanovnicima zaljeva isplatio 104 milijuna dolara odšteta. BP navodno pokušava, prenose agencije, prikupiti 50 milijardi dolara kojima bi pokrio troškove saniranja izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu. Prvih 10 milijardi navodno bi trebao dobiti idući tjedan od prodaje obveznica, a banke bi mu trebale odobriti još 20 milijardi kredita. Ostatak novca trebao bi doći od prodaje imovine u naredne dvije godine.

BP prijeti tužbom tvrtki Anadarko

LONDON - BP navodno priprema tužbu protiv svog glavnog partnera na naftnoj bušotini u Meksičkom zaljevu, američke tvrtke Anadarko zbog udjela u troškovima čišćenja, prenijele su danas novinske agencije. Anadarko Petroleum okrivio je BP za nesavjesno ponašanje.

- Sve je više dokaza kako se ova tragedija mogla spriječiti, te je izravan rezultat nesmotrenih odluka i akcija BP-a - rekao je izvršni direktor Anadarka Jim Hackett. Anadarko, koji u posjedu ima 25 posto izvora Macondo, gdje je bušila platforma Deepwater Horizon, potpisao je ugovor u kojem se navodi kako će platiti četvrtinu troškova povezanih s izvorom, osim ako se BP ne proglasi krivim za teški nemar. Čini se da Anadarko sada jednostavno pere ruke od svega. (N. I. F.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 01:43