DRINSKI KORPUS

Sedam bivših pripadnika vojske bosanskih Srba optuženo za genocid

Ta je postrojba bila izravno uključena u napad na Srebrenicu i progone te masovna ubojstva zatočenih Bošnjaka

Srebrenica

 Kemal Zorlak/Anadolu Agency Via Afp

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv sedam bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koje tereti za sudjelovanje u počinjenju genocida nad Bošnjacima u istočnoj Bosni 1995. godine.

Kako se navodi u priopćenju tužiteljstva objavljenom u srijedu, optuženi su Ratko Vujović (56), Ljubomir Vlačić (66), Vitomir Pepić (70), Milovan Ognjenović (71), Goran Višković (69), Željko Dupljanin (48) i Vlastimir Golijanin (49).

Svi su tijekom rata u BiH bili pripadnici vojne policije tzv. Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba, a ta je postrojba bila izravno uključena u napad na Srebrenicu i progone te masovna ubojstva zatočenih Bošnjaka.

Na području mjesta Šekovići i Vlasenica zarobili su veću skupinu Bošnjaka koji su se iz Srebrenice pokušali probiti na teritorij pod nadzorom Armije BiH nakon što je enklavu pod zaštitom UN okupirala vojska bosanskih Srba.

Nakon zatočenja u logoru Sušica kod Vlasenice zarobljenike su odveli na tri različite lokacije i tamo ih strijeljali, a prema navodima iz optužnice tako je ubijeno najmanje 65 osoba, čiji su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani iz masovnih grobnica nakon rata.

"Optuženi se terete da su svjesno pružili pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog pothvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, čime su počinili kazneno djelo genocida", stoji u optužnici koja je podignuta uz suradnju s mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednikom Haaškog tribunala koji je u ovom slučaju prikupio brojne dokaze.

Navode optužnice tužiteljstvo planira dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, među kojima 10 svjedoka uz mjere zaštite, nalazima i mišljenjima 14 vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti, kao i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:30