‘VIRUS JE MEĐU NAMA‘

Scholz o pandemiji: Njemačku treba pripremiti na zimu. Naša zemlja mora biti otporna na izazove

"Virus je još među nama i ugrožava zdravlje građana. Stanje nije povoljno", tvrdi Scholz.

Olaf Scholz

 John Macdougall/Afp/Profimedia

Socijaldemokratski kancelarski kandidat Olaf Scholz izrazio je, na početku rasprave o promjeni zakona o borbi protiv pandemije u Bundestagu u četvrtak, zabrinutost zbog velikog broja novozaraženih te je najavio novi sastanak saveznih i pokrajinskih vlasti o mjerama protiv širenja pandemije koronavirusa.

- Virus je još među nama i ugrožava zdravlje građana. Iako je situacija, zbog mnogih koji su cijepljeni, drugačija nego prošle godine, stanje nije povoljno - rekao je vjerojatni budući predsjednik koalicijske vlade Olaf Scholz.

On je na početku parlamentarne rasprave o prijedlogu promjene zakona o borbi protiv širenja pandemije, kojeg su zajednički predstavile stranke vjerojatne buduće koalicije, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP), rekao kako se Njemačka mora dobro pripremiti na nadolazeću zimu kako se ne bi ponovila prošlogodišnja situacija kada se zemlja krajem godine nalazila u strogom lockdownu.

- Mi moramo na neki način našu zemlju učiniti otpornom na izazove koje sa sobom donosi zimsko razdoblje - rekao je Scholz.

Prijedlog promjene zakona o borbi protiv širenja zaraza predviđa ukidanje tzv. „izvanrednog epidemiološkog stanja“, koje je uvedeno kako bi se pružila pravna podloga za uvođenje strogih mjera u borbi protiv pandemije.

Zakon i dalje saveznim pokrajinama omogućuje uvođenje mjera, koje međutim ne idu tako daleko kao dosadašnje pa se tako, između ostalog, isključuju mjere strogog zatvaranja i ograničenja kretanja.

Nova pravila idu u smjeru pojačanog testiranja građana, za što je predviđeno ponovno uvođenje besplatnih testova za sve građane jednom tjedno.

Obveza nošenja maski i stroga higijenska pravila i dalje bi dalje trebale ostati na snazi.

Glasanje u novom sazivu Bundestaga o promjeni epidemiološkog zakona trebalo bi biti obavljeno sljedećeg četvrtka, a odmah nakon toga bi se ponovno, nakon nekoliko mjeseci, trebali sastati predstavnici saveznih i pokrajinskih vlasti kako bi razmotrili nove mjere protiv širenja zaraze.

Državni epidemiološki institut Robert Koch je u četvrtak zabilježio novi rekordni broj novooboljelih, koji je u zadnja 24 sata premašio broj od 50.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 16:40