PORUKA IZ KIJEVA

Savjetnik Zelenskog: Sjeverna Koreja pomaže Rusiji u masovnim ubojstvima Ukrajinaca

Sjeverna Koreja i Rusija potpisale su sporazum o međusobnoj obrani kako bi se "zajednički borile" protiv američke "hegemonije"

Vladimir Putin i Kim Jong Un

 Gavriil Grigorov/Afp

Ukrajina je u srijedu optužila Sjevernu Koreju za pružanje vojne pomoći Rusiji koja omogućuje "masovna ubojstva" civila i pozvala na "strože" mjere za izolaciju dviju zemalja, nakon posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu.

"Sjeverna Koreja danas aktivno surađuje s Rusijom na vojnom polju i namjerno osigurava resurse za masovna ubojstva Ukrajinaca", rekao je za AFP Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

image

Mihajlo Podoljak

Sergei Supinsky/Afp

Optužio je Pjongjang da je opskrbio Moskvu "granatama velikog kalibra" koje joj omogućuju "održavanje visokog intenziteta topničkih i raketnih napada".

"To ima utjecaj na tijek rata u cjelini i značajno povećava broj civilnih žrtava", nastavio je Podoljak, optužujući Sjevernu Koreju za "svjesno sudjelovanje" u ratu Rusije u Ukrajini.

Podoljak je također izrazio žaljenje zbog "potpune neučinkovitosti globalnih instrumenata pritiska" i pozvao na "stroži pristup za postizanje stvarne izolacije" Rusije i Sjeverne Koreje.

"Očito je da restriktivne mjere nametnute Rusiji i Sjevernoj Koreji nisu dovoljne", ocijenio je.

Sjeverna Koreja i Rusija potpisale su u srijedu sporazum o međusobnoj obrani kako bi se "zajednički borile" protiv američke "hegemonije", a prigodom rijetkog posjeta Putina Pjongjangu.

Sporazum o strateškom partnerstvu uključuje klauzulu o uzajamnoj obrani prema kojoj se obje zemlje obvezuju jedna drugoj pomoći u odbijanju vanjske agresije, rekao je ranije Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 21:51