O RJEŠENJU GRČKE KRIZE

SASTANAK U ČETIRI OKA Cipras stigao u Berlin i počeo razgovore s Angelom Merkel

Ciprasu i Grčkoj istječe vrijeme za novi dogovor o otplati duga...
German Chancellor Angela Merkel (L) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras attend a welcoming ceremony at the chancellery in Berlin, on March 23, 2015. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
 JOHN MACDOUGALL/AFP / AFP

BERLIN - Grčki premijer Aleksis Cipras stigao je u ponedjeljak u Berlin gdje je počeo razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja želi osobno od predsjednika grčke vlade čuti kakve planove ima za rješenje grčke dužničke krize.

Cipras i Merkel najprije se sastaju u četiri oka, a potom uz izaslanstva, a žele ublažiti višetjednu napetost u odnosima Grčke i Njemačke, dok Ciprasu i Grčkoj istječe vrijeme za novi dogovor o otplati duga.

TOBIAS SCHWARZ / AFP
German Chancellor Angela Merkel (R) welcomes Greek Prime Minister Alexis Tsipras as he arrives at the chancellery in Berlin, on March 23, 2015. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ

Ciprasov prvi posjet Berlinu kao premijera događa se u vrijeme kad jača nestrpljivost kreditora u eurozoni u vezi s grčkim pokušajem novog pregovaranja o paketu pomoći i otplati duga.

Razgovori između Ciprasa i Merkel počeli su nešto iza 17 sati, a nakon njih trebali bi uslijediti novinska konferencija i radna večera.

TOBIAS SCHWARZ / AFP
German Chancellor Angela Merkel (R) welcomes Greek Prime Minister Alexis Tsipras as he arrives at the chancellery in Berlin, on March 23, 2015. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ

Između Grčke i Njemačke napetost raste već tjednima. Počela je atenskim zahtjevom da Berlin plati odštetu za nacističku okupaciju, a pojačala se kad je njemačka televizija emitirala dvije godine staru snimku današnjeg grčkog ministra financija Janisa Varufakisa u kojoj on zorno pokazuje kako bi zadužene zemlje Njemačkoj morale pokazati srednji prst. Varufakis koji tada nije bio ministar odmah je rekao da je to falsifikat, a poslije su se i televizijski producenti ispričali.

Merkel je u četvrtak u njemačkome parlamentu rekla da se veseli Ciprasovu posjetu. "Imat ćemo vremena za detaljan razgovor, a možda i za svađu", rekla je. Što je bliži ponedjeljak, i iz Atene se čuli pomirljiviji tonovi.

Cipras je upozorio u pismu što ga je prošli tjedan uputio njemačkoj kancelarki da će Grčkoj biti nemoguće isplatiti dugove koji stižu na naplatu u idućih nekoliko tjedana bez veće financijske pomoći, izvijestila je u ponedjeljak grčka vlada.

TOBIAS SCHWARZ / AFP
German Chancellor Angela Merkel (L) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras attend a welcoming ceremony at the chancellery in Berlin, on March 23, 2015. AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ

U pismu od 15. ožujka Cipras upozorava Merkel da će Grčka biti prisiljena birati između isplate rata kredita, koji prvenstveno duguje Međunarodnome monetarnom fondu (MMF), i isplaćivanja socijalnih transfera, prenio je u nedjelju Financial Times.

Glasnogovornik grčke vlade rekao je da se Ciprasov posjet Berlinu u ponedjeljak neće bazirati na tim pitanjima jer je pismo poslano prije osam dana i nakon njega je prošli tjedan uslijedio sastanak Ciprasa i EU-ovih čelnika.

"U pismu je rečeno manje više sve što govorimo od prošlog tjedna - da postoji problem s likvidnošću i da su nam potrebne političke inicijative", rekao je Gabriel Sakelariditis za grčku Mega TV.

Na pitanje novinara je li riječ o prijetnji kada kaže da će Atena prednost dati isplati mirovina i plaća umjesto otplati duga, Sakelariditis je odgovorio: "Nije to prijetnja, to je realnost."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:19