ODLUKA O POMOĆI

Šanse da Grčka dobije obećane eure su 50:50

 AFP

Grčki dužnosnici danas su objavili da su ispunili sve uvjete za obećanu novu tranšu međunarodne pomoći od 130 milijardi eura. U Ateni su na to reagirali novim prosvjedima protiv programa ušteda, a u europskim institucijama oprezom .

Dva scenarija

Naime, iako će ministri financija eurozone danas donijeti konačnu odluku, i dalje nije sigurno da će Grčka dobiti obećanu pomoć. Analitičari tvrde da su šanse pola-pola. Glavni razlog nesigurnosti je činjenica da su mjere tako zahtjevne da ih nijedna vlada, ni aktualna ni ona koja će biti formirana nakon izbora u travnju, neće moći provesti. Europski diplomati navodno već razrađuju plan za grčki bankrot, koji bi uključivao i izbacivanje Grčke iz eurozone. Negativne strane tog scenarija su moguće produbljenje krize u ostalim članicama eurozone.

Na drugoj strani, William Hague, britanski ministar vanjskih poslova, poručio je kako je jedini način za spas i eura i Grčke jača financijska kontrola.

- Ako je Njemačka dio takve zajedničke valute, to onda pretpostavlja njemačku discipliniranost ostalih članica - obrazložio je Hague.

Tajno izvješće

U navodnom tajnom izvješću “trojke”, u kojoj su predstavnici Europske komisije (EC), Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnoga monetarnog fonda (IMF), tvrdi se da čak i kada bi Grčka uspjela provesti zacrtani plan, u konačnici ne bi uspjela ostvariti smanjenje javnog duga na 120 posto BDP-a do 2020. godine. ( L.G.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 17:37