OPASNA PROVOKACIJA

SAD traže sastanak Vijeća sigurnosti zbog sjevernokorejskog lansiranja satelita

Sjeverna Koreja pokušala je u srijedu lansirati špijunski satelit koji se srušio zbog nestabilnosti u motoru i napajanju gorivom

Lansiranje satelita

 Str/Afp

Sjedinjene Države zatražile su da se u petak održi sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na kojem bi se razgovaralo o namjeri Sjeverne Koreje da ovog tjedna lansira satelit, rekao je glasnogovornik američke misije.

Sjeverna Koreja pokušala je u srijedu lansirati špijunski satelit koji se srušio zbog nestabilnosti u motoru i napajanju gorivom, što je uznemirilo stanovništvo u Južnoj Koreji i Japanu gdje su bile označene zračne uzbune.

Washington je osudio taj potez, upozorivši da je Sjeverna Koreja koristila tehnologiju balističkih projektila koje brane rezolucije UN-a i riskirala destabilizaciju u regiji i šire.

Nakon propalog lansiranja satelita sestra sjevernokorejskog vođe Kim Yo Jong rekla je da će njezina zemlja uskoro staviti u orbitu vojni špijunski satelit, tvrdeći da će Pyongyang povećati svoje nadzorne sposobnosti.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u četvrtak u Tokiju da je "sjevernokorejski opasni i destabilizirajući nuklearni i raketni program prijetnja miru i stabilnosti u regiji".

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da Pyongyang koristeći tehnologiju balističkih projektila krši rezolucije Vijeća sigurnosti.

Kim Yo Jong rekla je u izjavi da su kritike lansiranja satelita protuslovne jer su Sjedinjene Države već lansirale "na tisuće satelita".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:50