JASNA PORUKA PEKINGU

SAD priprema novu bazu na Pacifiku, priča se o ratu s Kinom, analitičar: ‘Prijeti nam katastrofa‘

Američki i australski lideri složili da će ispitati kako proširiti i ojačati najudaljenije sjeverne australske zračne baze

Bombarder B-52 Stratofortress

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/alamy/alamy/profimedia

Kako bi se suprotstavile kineskoj prijetnji, Sjedinjene Države planiraju poslati vojsku u Australiju i rasporediti u Canberri svoje špijune. Dvije zemlje potpisale su u nedjelju sporazum o širokoj vojnoj suradnji, pa će SAD u Australiju poslati svoje bombardere, a Australija će proizvoditi streljivo za potrebe američke vojske.

Australske aviobaze bit će proširene za smještaj američkih zrakoplova, a SAD će skladištiti vojne zalihe u Australiji. Vojni stručnjaci procjenjuju da su ti potezi manje usmjereni na obranu Australije, a više na pretvaranje Australije u američku bazu za operacije u Aziji i na Pacifiku, jer mnogi, kako piše londonski Times, smatraju da je u bliskoj budućnosti sukob s Kinom neizbježan. Američke trupe u Australiji manje su izložene kineskim raketama od američkih pacifičkih baza, poput onih u Guamu, Japanu i na Filipinima.

Kineski ‘imperijalizam‘

Prošlog je tjedna američki državni tajnik Antony Blinken rekao da je ponašanje Kine na Pacifiku "problematično". Posebno je kritizirao kinesku militarizaciju Južnog kineskog mora. Francuska i SAD osuđuju kineski "imperijalizam" na Pacifiku. Australski premijer Anthony Albanese u lipnju je alarmirao da je potrebno raditi na sprečavanju "najgoreg scenarija". Prema sporazumu, Australija i Amerika uspostavit će zajednički obavještajni centar do 2024. godine. Dužnosnici američke obrambeno-obavještajne agencije bit će stacionirani s australskim kolegama u Canberri, i zajedno će raditi na pitanjima od zajedničkog strateškog interesa na području Indo-Pacifika. Australija i SAD ostali su zatečeni prošle godine kada je Manasseh Sogavare, premijer Salomonskih otoka, potpisao s Pekingom sporazum o sigurnosnoj suradnji, što je izazvalo strahove od potencijalne kineske vojne prisutnosti na manje od 1000 kilometara od Australije.

Američki i australski lideri na nedjeljnom su se summitu složili da će ispitati kako proširiti i ojačati najudaljenije sjeverne australske zračne baze - Scherger na poluotoku Cape York u Queenslandu i zračnu bazu Curtin na sjeveru Zapadne Australije. One danas imaju samo pistu i minimalni sadržaj, no mogle bi se proširiti sa skladištima goriva i hangarima za smještaj američkih ratnih zrakoplova, eksploziva i streljiva. Prije toga proširene su veće baze australskog zrakoplovstva Darwin i Tindal, kako bi se osposobile za veću prisutnost američkih trupa. Baza Tindal iduće će godine moći primiti šest američkih bombardera B-52, što će omogućiti SAD-u operativne misije uz korištenje teških bombardera koji mogu nositi nuklearne ili druge precizne rakete.

Sporazum o podmornicama

U nedjelju su s australskim političarima razgovarali američki državni tajnik Anthony Blinken i Lloyd Austin, američki ministar obrane. U zajedničkom priopćenju kritizirali su kinesko prisvajanje pomorskih prava, što potiče regionalne napetosti.

Novi sporazum Australije i SAD-a naslanja se na planove da britanske i američke podmornice na nuklearni pogon iduće godine češće dolaze do Australije, te na sporazum Aukus, postignut između SAD-a, Britanije i Australije u ožujku, prema kojem će Australija od Britanije dobiti flotu podmornica na atomski pogon. Amerika tim sporazumom proširuje svoju vojnu industrijsku bazu, piše Times, pomažući Australiji u proizvodnji navođenih projektila i raketa za obje zemlje.

Sam Roggeveen, voditelj međunarodnog sigurnosnog programa Lowy instituta u Sydneyju, upozorava da je Australija donijela odluku o dovođenju američkih borbenih snaga i uključivanju u borbu protiv Kine. "Te sudbonosne odluke prijete uvlačenjem Australije u rat koji nije ključan za naše sigurnosne interese, i koji bi mogao završiti nuklearnom katastrofom", napisao je Roggeveen u časopisu Australian Foreign Affairs. Zabrinut je i Bob Carr, bivši australski laburistički ministar vanjskih poslova, koji je za The Times izjavio kako još nije sreo australskog birača koji je spreman ići u rat zbog Tajvana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 04:50