BLISKI ISTOK

SAD pozvao Izrael da zaštiti nedužne civile u bolnicama Gaze koliko god je to moguće

Zabrinutost međunarodne zajednice raste zbog broja palestinskih žrtava u izraelskom napadu na gusto naseljenu enklavu

Ilustracija

 Khaled Desouki/Afp

Sjedinjene Američke Države pozvale su u ponedjeljak Izrael da zaštiti nedužne civile, medicinsko osoblje i pacijente u bolnicama, nakon što su izraelske snage upale u jednu i opkolile drugu bolnicu tijekom napredovanja u zapadni dio Khan Younisa, velikog grada na jugu Gaze.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby izjavio je da se Izrael ima pravo braniti, ali u skladu s međunarodnim pravom.

"Očekujemo da Izrael zaštiti nedužne ljude u bolnicama, medicinsko osoblje i pacijente koliko god je to moguće", kazao je.

Izraelska strana tvrdi da Hamasovi borci provode svoje aktivnosti unutar i oko bolnica, što negiraju i Hamas i medicinsko osoblje bolnica.

Izrael je prošlog tjedna pokrenuo ofenzivu na Khan Younis koji je sada sjedište Hamasovih militanata odgovornih za terorističke napade 7.listopada u južnom Izraelu, u kojima je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1200 ljudi.

Nakon napada u listopadu prošle godine, Izrael je poručio da će uništiti Hamas, palestinsku islamističku organizaciju koja upravlja Gazom, a koja je među svoje ciljeve uvrstila uništenje Izraela. Iz Gazina Ministarstva zdravstva izvijestili su da je najmanje 25 295 stanovnika pojasa Gaze ubijeno u protekla tri i pol mjeseca.

Zabrinutost međunarodne zajednice raste zbog broja palestinskih žrtava u izraelskom napadu na spomenutu gusto naseljenu enklavu te zbog humanitarne krize koja pogađa stotine tisuća ljudi.

SAD su zatražile od Izraela da što prije smanje broj civilnih žrtava u Gazi i da zaustave nasilje koje izraelski doseljenici vrše nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali. Osim toga, napominju da još uvijek vjeruju u model ‘dvije države‘ kao rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Međutim, izraelski je ministar vanjskih poslova Israel Katz, na sastanku s kolegama iz zemalja članica Europske unije, izbjegavao raspravu o dvije države, već je umjesto toga govorio o budućim infrastrukturnim projektima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu protivi se navedenom rješenju. Prije dva dana je izjavio da bi bilo kakva palestinska država predstavljala ‘‘egzistencijalnu opasnost‘‘ za Izrael.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell podijelio je dokument kojim poziva na pripremnu mirovnu konferenciju, u organizaciji Europske unije i arapskih zemalja. SAD i UN također su pozvani da budu organizatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:52