ANALITIČARI TVRDE DA NEMA RAZLOGA ZA NAPAD

SAD: Nema dokaza da je Iran odlučio napraviti bombu

ZAGREB - Iako je UN-ova Međunarodna agencija za nuklearnu energiju u petak objavila novo izvješće u kojemu stoji da je Iran ubrzao svoj program obogaćivanja urana , američki obavještajni analitičari i dalje tvrde kako nema pouzdanih dokaza da je Teheran doista odlučio napraviti nuklearnu bombu, objavio je The New York Times.

Isto stajalište

Američke obavještajne agencije u svojim su recentnim procjenama ostale na onom stajalištu koje je utvrđeno 2007., a zatim potvrđeno u izvještajima iz 2010., prema kojima je Iran napustio program izrade nuklearnog oružja još 2003. i nije ga ponovno aktivirao.

Kako piše NYT, američki, izraelski te europski obavještajni analitičari nemaju nikakvih vojnih dokaza da Iran svojim obogaćivanjem urana i stvaranjem potrebne infrastrukture doista želi postati nuklearna sila. Međutim, CIA i druge američke obavještajne agencije tvrde da Teheran tek treba odlučiti hoće li pokrenuti paralelni program za stvaranje nuklearnih bojevih glava.

Taj program, tvrde Amerikanci, nekada je bio u punom zamahu, ali se od njega odustalo i dosad još nije ponovo pokrenut.

Svjedočenje u Senatu

James R. Clapper Jr, direktor Nacionalnih obavještanih službi, u svom je svjedočenju pred Senatom rekao kako iranski dužnosnici zasigurno razmišljaju o opciji izrade nuklearne bombe, ali da još nema jasnih pokazatelja da su donijeli takvu odluku. S tim se zaključkom složio i šef CIA-e David H. Petraeus.

U istom članku prenosi se i procjena da je praćenje iranskog vodstva otežano te da su zaključci doneseni na temelju ograničenih informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 14:14