ŠTO ZAPAD ŠALJE KIJEVU

‘Sad je top prioritet zaustaviti ruske projektile, ali usput plaćamo cijenu vlastite gluposti‘

Ministri obrane članica NATO-a okupili su se u Bruxellesu da bi raspravljali o novim ukrajinskim zahtjevima

Protuzračni raketni sustav/Ilustracija

 Grigory Sysoev/Sputnik/Profimedia/Grigory Sysoev/Sputnik/Profimedia

Ministri obrane zemalja članica NATO-a sastali su se u Bruxellesu, a na vrhu dnevnog reda svih sudionika je slanje sustava protuzračne obrane Ukrajini, rekla je veleposlanica SAD-a pri NATO-u. Rusija je prošlog vikenda raketirala civilne ciljeve diljem Ukrajine u znak odmazde za raniji napad na Krimski (Kerčki) most. Moskva je raketirala desetak gradova, uključujući glavni grad Kijev, pogađajući i dječja igrališta te pješačke mostove i to prvenstveno koristeći krstareće projektile koji se lansiraju iz zraka. U napadima je do ubijeno najmanje 14 osoba, a najmanje 100 ih je ozlijeđeno.

U međuvremenu, Moskva je na bojište postavila iranske bespilotne letjelice za napade na ukrajinske vojnike i civilnu infrastrukturu, i to s razornim učincima. Tijekom svog video obraćanja summitu G-7, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je ukrajinska vojna obavještajna služba utvrdila da je Rusija naručila 2400 iranskih kamikaza dronova Shahed-136. Kao odgovor na to, zapadni saveznici planiraju razgovarati o tome kako najbolje zaštititi ukrajinsku infrastrukturu od smrtonosnih napada, kako je rekla veleposlanica SAD-a pri NATO-u Julianne Smith. Protuzračna obrana najvjerojatniji je sadržaj sljedeće isporuke oružja u bliskoj budućnosti, prenio je Politico.

"Sada se prebacujemo na protuzračnu obranu", rekla je Smith na briefingu koji je organizirao njezin ured, ističući da je u prethodnim fazama odgovor NATO-a bio usredotočen na ono što je Ukrajini potrebno u određenim trenucima rata, primjerice streljivo i obalna obrana. No, ovoga puta protuzračna obrana činit će "srž razgovora", prvog od dva dana sastanaka u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

image

Sastanak Kontaktne skupine za obranu Ukrajine

Kenzo Tribouillard/AFP

Radi se ne samo o ​​sastanku ministara obrane NATO-a, već i Kontaktne skupine za obranu Ukrajine, koju čine vojni čelnici na čelu s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom. Na sastanku Kontaktne skupine zapadni su saveznici u srijedu najavili da će Ukrajini dostaviti nove sustave za protuzračnu obranu i potvrdili da će nastaviti snažno pomagati ukrajinske snage u borbi protiv Rusije, o čemu više možete pročitati OVDJE.

‘Nema previše izbora, plaćamo cijenu‘

Zapad ima nekoliko sustava protuzračne obrane dostupnih za neposrednu donaciju, navodi Tom Karako, viši suradnik Centra za strateške i međunarodne studije. Primjerice, Ukrajina je tražila od SAD-a sustav raketni obrambeni sustav Patriot, no Washington je više puta odbio Kijev zbog, između ostaloga, relativne količinske oskudice kada je taj sustav u pitanju. Ostale neposredne mogućnosti uključuju njemački Iris-T, projektil zrak-zrak s infracrvenim navođenjem kratkog do srednjeg dometa, koje je Berlin već najavio isporučiti, ili američki višestruki C-RAM sustav, koji se sastoji od proturaketne komponente, topništva i minobacača. Izraelska "Željezna kupola" također bi odgovarala, no očekuje se da će Tel Aviv odbaciti taj prijedlog. "Nema previše izbora", rekao je Karako.

Velika većina napada u Ukrajini tijekom vikenda izvedena je korištenjem krstarećih projektila ispaljenih iz bombardera koji su letjeli duboko u ruskom zračnom prostoru, rekao je novinarima u utorak John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ukrajinska protuzračna obrana uspjela je oboriti neke od projektila, rekao je Kirby, ali je napomenuo da "ne postoji jedinstveni oružani sustav" za suzbijanje ove prijetnje.

image

Mark Milley

Kenzo Tribouillard/AFP

Američka vojska još uvijek nije u potpunosti riješila problem zaštite vlastitih građana od napada raketama i dronovima, posebice na Bliskom istoku. Iranske bespilotne letjelice i krstareće rakete predstavljaju stalnu prijetnju i američkom osoblju i infrastrukturi. Zapad bi mogao zajednički izraditi rješenje protuzračne obrane za Ukrajinu kombinirajući različite svoje kapacitete, ističe Karako. No, pitanje je čega su se različite zemlje spremne odreći iz vlastitih zaliha.

"Mi i Ukrajinci sada plaćamo cijenu posljednja dva desetljeća neposvećivanja pažnje protuzračnoj obrani i obrani od krstarećih raketa", kaže Karako. "Predugo smo zračnu nadmoć uzimali zdravo za gotovo i ovako to izgleda kada se suprotstavite neprijatelju s puno zračne i raketne moći. E pa eto, protuzračna obrana je sada vrlo tražena".

‘Sustavi su potrebni hitno!‘

Bez obzira na to, Zelenski izvršava pritisak na zemlje skupine G-7 da brzo osiguraju protuzračnu obranu, a glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako ti sustavi trebaju doći u Ukrajinu "hitno". "Postoji niz prioritetnih sposobnosti koje posebno treba naglasiti za ovu i sljedeću faza rata, a među njima je i određena naprednija protuzračna obrana", kaže Barry Pavel iz američke političke think tank organizacije RAND Corporation.

Nakon uspješne protuofenzive na istoku i jugu zemlje, Kijev je preuredio svoj popis želja dok su se pripremali za ruske napade na civilne mete, kako je ranije izvijestio Politico, a protuzračna obrana stavljena je na vrh tog popisa. Prema riječima jednog pomoćnika zastupnika i ukrajinskog savjetnika, koji nisu bili ovlašteni davati službene izjave, Kijev je ponovio hitni zahtjev za tim sustavima u ponedjeljak.

image

Jens Stoltenberg

Kenzo Tribouillard/AFP

Foreign Policy prvi je objavio tu vijest. Ukrajina posebno forsira SAD da ubrza isporuku dva napredna raketna sustava zemlja-zrak koji bi po rasporedu trebali stići idući mjesec. Kijev je također zatražio C-RAM i Avenger, kako kaže pomoćnik zastupnika, mobilni sustav protuzračne obrane kratkog dometa montiran na vozila.

Američki dužnosnici tvrde da šalju opremu u Ukrajinu što je brže moguće te napominju da Ukrajina već koristi postojeće sustave za obranu od raketnih napada. Primjerice, video snimka na Twitteru pokazuje kako ukrajinska vojska obara krstareću raketu raketnim sustavom zemlja-zrak Igla, koji se ispaljuje s ramena. Kirby je istaknuo da su SAD i zapadni saveznici već osigurali protuzračnu obranu Ukrajini, uključujući američke protuzračne rakete Stinger koji se ispaljuju s ramena i S-300 raketni sustav iz Slovačke.

Sustavi NASAMS neće doći godinama

SAD je također sklopio ugovor s američkom obrambenom tvrtkom Raytheon za izradu osam dodatnih naprednih raketnih sustava zemlja-zrak NASAMS sustava, rekao je Kirby, no u Pentagonu ističu da ti sustavi neće biti na raspolaganju još godinama. "Nastavit ćemo raditi s njima na dodatnim potrebama u budućnosti, a to bi uključivalo nastavak razgovora o dodatnim sposobnostima protuzračne obrane", rekao je Kirby. "Nemam ništa drugo za objaviti", dodao je.

image

Lloyd Austin i Mark Milley

Kenzo Tribouillard/AFP

Američki zakonodavci su u utorak pozvali administraciju američkog predsjednika Joea Bidena da pošalje sofisticiranije oružje u Kijev odmah nakon teških ruskih napada. Senator Jim Risch pozvao je Bidena da pošalje protuzračnu obranu većeg dometa i borbene zrakoplove. "Putinova baražna vatra na civilne objekte u Ukrajini danas, uključujući dječje igralište te vodovodne i električne elektrane, dokaz je da je Rusija teroristička država koja počinja djela genocida", rekao je Risch. "Bolje naoružavanje i opremanje Ukrajine pomoći će u spašavanju života i dati Ukrajini kapacitet da brže okonča ovaj rat. Bidenova administracija može i mora učiniti više za obranu Ukrajine".

U međuvremenu, zastupnik Michael McCaul pozvao je Zapad da pošalje topništvo većeg dometa i dodatne sustave protuzračne obrane. "Putin se mora prisiliti da shvati da takva brutalna eskalacija i ratni zločini neće slomiti potporu Sjedinjenih Država i slobodnog svijeta Ukrajini", zaključio je u McCaul.

Poznat novi ukrajinski ‘popis želja‘

U međuvremenu, na svjetlo dana je izašao najnoviji ukrajinski popis želja i njihovi prioriteti kada je naoružanje u pitanju. Taj popis uključuje raketne sustave za višestruko lansiranje, topništvo i protuzračnu obranu kao trenutačno glavne prioritete što se naoružanja tiče, navodi se u popisu želja dostavljenom ministrima obrane članica NATO-a, koji sudjeluju na sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu u Bruxellesu, a čiji je domaćin američki ministar obrane Lloyd Austin. Ministri obrane iz više zemalja okupljaju se u Bruxellesu kako bi razgovarali o ukrajinskim zahtjevima za oružjem i o tome kako zemlje mogu nastaviti vojno podržavati Ukrajinu dok se bori protiv ruske invazije, prenio je u srijedu CNN.

Kada su u pitanju višecijevni raketni sustavi (MLRS), navodi se da Ukrajina treba "dodatne MLRS sustave i streljivo prema NATO standardima". Pod topništvom, u brošuri se navodi da Kijevu treba više streljiva za vučne haubice, samohodne haubice na gusjenicama i nestandardne haubice na kotačima, kao i velike količine "dodatnog streljiva od 155 mm, 152 mm i 122 mm".

Treći prioritet je protuzračna obrana, uključujući rakete za trenutačne ukrajinske sustave protuzračne obrane srednjeg dometa, svojetske S-300 i SA-11. U popisu se također navodi da je Ukrajini potreban "prijelaz na slojevite protuzračne obrambene sustave zapadnog podrijetla" te "dodatne zapadne i sustave SHORAD iz sovjetskog doba". Ukrajina je i ranije tražila više sustava protuzračne obrane, ali potreba je postala hitna nakon što je Rusija pojačaka svoju uporabu bespilotnih letjelica iranske proizvodnje. Ostali navedeni prioriteti uključuju radare, tenkove, sustave za obalnu obranu i opremu za elektroničko ratovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:44