USELJENIČKA POLITIKA

SAD ima zelenu kartu za useljenike. EU uvodi plavu

Njemačkoj nedostaju inženjeri, liječnici i informatičari. Da bi iz zemalja koje ne pripadaju EU privukla stručnjake, njemačka vlada planira uvođenje tzv. plave karte, po uzoru na SAD koji odavno ima zelenu kartu, prenosi Deutsche Welle.

Zakonska podloga na razini Europske Unije već postoji, i to od 2009. Njemačka vlada je s provođenjem pravila “plave karte” pričekala tri godine. Prije svega zbog toga što ova zemlja usprkos nedostatku stručne radne snage ne želi službeno postati useljenička zemlja. No pred demografskim činjenicama nitko više ne može zatvarati oči. Do 2030. Njemačkoj će, prema podacima Savezne agencije za rad, nedostajati šest milijuna radnika.

Nova radna mjesta

Kako bi se zadržalo i strane studente koji su dosad nakon završenih studija po pravilu bili prisiljeni napustiti Njemačku, i za ovu grupu stranaca pripremaju se promjene. Studentima bi, nakon uspješno završenih studija, bio automatski omogućen jednogodišnji rad te nakon toga i trajni ostanak ako pronađu posao u skladu sa svojim zanimanjem.

- Ovakvo dramatično smanjenje potencijala tržišta radne snage usporava gospodarski rast i količinu inovacija, upozorava Klaus Zimmerman, direktor Instituta za istraživanje budućnosti tržišta rada. Osim toga, kako tvrdi Zimmerman, pad broja stanovnika, do 2030. sa sadašnjih 82 na 77 a do 2050. na čak 65 miljuna, ozbiljno ugrožava financijsku podlogu njemačkog socijalnog sistema.

Najviša prepreka za useljevanje stručnjaka iz neke od zemalja izvan EU dosad je bila visina zarade na novom radnom mjestu u Nemačkoj koju je potencijalni useljenik morao dokazati kako bi se mogao useliti.

Visina zarade

Za sada ta granica iznosi 66.000 eura bruto godišnje što je, suglasni su i predstavnici poslodavaca i sindikata, realno gledano previsoko. Stoga ni ne čudi činjenica da je godišnje na taj način radnu i boravišnu dozvolu steklo svega 150 stranih stručnjaka.

To bi se trebalo promijeniti. Primjenom EU-smjernice o kojoj je Bundestag počeo raspravljati, Njemačka namjerava granicu prihoda uskoro sniziti na 44.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 14:16