PREGOVORI ZAPINJU

SAD i Izrael spremaju se za najgori scenarij - vojno uništenje iranskih nuklearnih postrojenja

Očekuje se da će izraelski i američki obrambeni čelnici razgovarati o vojnim vježbama kao pripremi u slučaju neuspjeha diplomacije

Napad lovca F-16, ilustracija

 Pattanapong Hirunard/AFP

Vojni dužnosnici SAD-a i izraelski ministar obrane Benny Gantz će na sastanku zakazanom za danas, kako se očekuje, razgovarati o mogućim vojnim vježbama kao pripremi za najgori scenarij uništenja iranskih nuklearnih postrojenja u slučaju neuspjeha diplomacije i ako čelnici njihovih zemalja to zatraže, rekao je visoki američki dužnosnik za Reuters.

Američki razgovori s izraelskim ministrom obrane Bennyjem Gantzom u SAD-u planirani su nakon briefinga čelnika Pentagona 25. listopada sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivanom o cijelom nizu dostupnih vojnih opcija kako bi se osiguralo da Iran neće moći proizvesti nuklearno oružje, rekao je dužnosnik u srijedu, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman.

Iran uporno poriče da radi na razvoju nuklearnog oružja te tvrdi da želi ovladati nuklearnom tehnologijom u miroljubive svrhe.

Sumnje na kupovanje vremena

Američko-izraelske pripreme, koje ranije nisu bile objavljene, naglašavaju zabrinutost Zapada zbog teških nuklearnih pregovora s Iranom za koje se predsjednik Joe Biden nadao da će oživjeti nuklearni sporazum iz 2015. godine, koji je napustio njegov prethodnik Donald Trump.

No, američki i europski dužnosnici izrazili su zaprepaštenje nakon prošlotjednih razgovora zbog opsežnih zahtjeva nove iranske tvrdolinijaške vlade, što je pojačalo sumnje na Zapadu da Iran računa na kupovanje vremena dok istovremeno unapređuje svoj nuklearni program.

Američki dužnosnik odbio je reći detalje o potencijalnim vojnim vježbama, a izraelsko veleposlanstvo u Washingtonu i iranska misija pri Ujedinjenim narodima (UN), navodi Reuters, nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

image

Iranski nuklearni reaktor, ilustracija

Ho

"Razgovarat ćemo o mogućim načinima djelovanja kako bismo osigurali prestanak (iranskih) pokušaja da uđu u nuklearnu sferu i prošire svoju aktivnost u regiji", naveo je Gantz u objavi na Twitteru dok je putovao u SAD, no nije obrazložio što se točno pod time podrazumijeva.

Nuklearni pregovori nastavljaju se u četvrtak, prema riječima dužnosnika Europske unije koji predsjeda razgovorima, a američki posebni izaslanik za Iran planira im se pridružiti tijekom vikenda.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je prošlog tjedna da je Iran započeo proces obogaćivanja urana do 20 posto čistoće s jednim od 166 naprednih strojeva u svojoj tvornici Fordow, koja je ukopana u planinu, što otežava napad.

Ostalo malo vremena

Sporazumom iz 2015. Iranu su ukinute sankcije, ali su mu nametnuta stroga ograničenja u njegovim aktivnostima obogaćivanja urana, produžavajući vrijeme potrebno za proizvodnju dovoljno materijala za nuklearno oružje s otprilike dva do tri mjeseca na najmanje godinu dana.

No, većina nuklearnih stručnjaka smatra da je to razdoblje sada znatno kraće.

Taj sporazum, koji je sada bitno narušen, Iranu ne dopušta obogaćivanje urana u Fordowu, a kamoli u naprednim centrifugama.

Budući da su nuklearna postignuća sporazuma sada ozbiljna ugrožena, neki zapadni dužnosnici kažu da je ostalo još malo vremena da se temelji sporazuma obnove.

Vježbe SAD-a i Izraela mogle bi upućivati na pozive Dennisa Rossa, bivšeg visokog američkog dužnosnika i stručnjaka za Bliski istok te nekih drugih istomišljenika da se Iranu otvoreno signalizira da SAD i Izrael još uvijek ozbiljno namjeravaju spriječiti da razvije nuklearno oružje.

"Joe Biden treba razuvjeriti Iran od ideje da Washington neće djelovati vojno i da će spriječiti Izrael da učini isto", napisao je Ross prošlog mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 22:32