DRAKONSKI POSTUPCI

SAD "duboko zabrinut" mađarskom istragom protiv antikorupcijskih organizacija

Zakon donesen u prosincu 2023., zabranjuje inozemno financiranje stranaka ili skupina koje se natječu na izborima

Viktor Orban 

 Ludovic Marin/Afp

Sjedinjene Države kritizirale su novi mađarski zakon o suverenitetu kao antidemokratski nakon što je Ured za zaštitu suvereniteta pokrenuo istragu protiv dva nadzorna tijela za borbu protiv korupcije, među kojima je i Transparency International.

Zakon donesen u prosincu 2023., zabranjuje inozemno financiranje stranaka ili skupina koje se natječu na izborima i podrazumijeva kaznu do tri godine zatvora.

Zakonom je također uspostavljen ured za praćenje rizika od političkog upletanja.

Ured za zaštitu suvereniteta pokrenuo je u utorak istragu protiv mađarskog ogranka antikorupcijske organizacije Transparency International (TI) i internetske istraživačke kuće Atlatszo.hu koja se fokusira na korupciju.

U priopćenju američkog State Departmenta stoji da je "duboko zabrinut" istragama i da ih naziva "drakonskim postupcima".

“Pokušaj mađarske vlade da uznemirava, zastrašuje i kažnjava neovisne organizacije u suprotnosti je s načelima demokratskog upravljanja ukorijenjenog u vladavini prava”, stoji u priopćenju.

"Taj zakon ne ograničava Ured u ciljanju ljudskih prava i temeljnih sloboda vlastitih građana i dovodi u opasnost svaku državu, poslovni subjekt ili pojedinca koji odluči surađivati ​​s njima", dodali su.

Zakon je kritizirao američki State Department, kao i panel stručnjaka za ustavno pravo iz Vijeća Europe, organizacije za zaštitu ljudskih prava, koji su rekli da bi mogao imati "zastrašujući učinak" na slobodnu i demokratsku raspravu u Mađarskoj.

Europska komisija pokrenula je prekršajni postupak zbog zakona u veljači ove godine, navodeći da potencijalno potkopava demokratske vrijednosti i temeljna prava Unije.

Mađarski premijer Viktor Orban, na vlasti od 2010. godine i s dvotrećinskom većinom u parlamentu koja njegovoj stranci Fidesz omogućuje promjenu bilo kakvog zakona, odbacio je optužbe da potkopava demokraciju u Mađarskoj nakon usvajanja zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 11:22