ŽIVOTNA DRAMA

S kćeri (3) koja ima rak uspjela pobjeći iz Ukrajine: ‘Lijekovi za Polinu su bili pri kraju...‘

Polinin otac, kao i ostali vojno sposobni muškarci iz Ukrajine, nije mogao prijeći granicu napadnute države...
 Polinka_pobedimka/screenshot

Trogodišnja Ukrajinka Polina iz bombardiranog Harkiva boluje od neuroblastoma, rijetke vrste karcinoma, a njeni su roditelji spremni poduzeti sve da izliječe svoju kći, javlja BBC. Zalihe Polininih lijekova za rak su bile na izmaku, pa je obitelj bila primorana riskirati te usprkos ruskim vojnim napadima pokušala pobjeći iz grada.

Nakon četiri dana bijega, Polina i njezina majka, Ksenija, stigle su u Poljsku, gdje su je dočekala poljska obitelj koja im je pružila utočište. Polinin otac, kao i ostali vojno sposobni muškarci iz Ukrajine, nije mogao prijeći granicu napadnute države.

Prije nego što su se odlučile na hrabar bijeg iz Harkiva, malena Polina i njezina majka provodile su dane zatvorene u njihovom stanu, pod ruskom opsadom. Skrivanje u kupaonici i kadi, gdje je Polina spavala, te bježanje u bunker tijekom bombardiranja, postali su svakodnevica za Polinu i njenu majku.

- Dan prije početka ruskih napada proveli smo dan u zoološkom vrtu... Još uvijek mi je nevjerojatno da se ovo događa - rekla je Polinina majka Ksenija u video poruci BBC-ju.

- Čuli smo eksplozije, no bile su poprilično udaljene od nas. Onda smo vidjeli vijesti o raketiranju grada... Grozno je - dodala je majka oboljele djevojčice.

Polina i njena majka sada su na sigurnom, njen rak je trenutačno u remisiji, no pojavili su se novi problemi - nedostatak novca i problem u transportu lijeka za trogodišnjakinju, koji dolazi iz Izraela.

- Iskreno, trenutačno nemamo novaca za lijekove. Srećom, pokrenuto je dobrotvorno prikupljanje sredstava za kupovinu lijeka, no ne vidim kako bi lijek u ovim uvjetima stigao do nas - objasnila je Ksenija.

Istaknula je da je Polina sretna u Poljskoj i da uživa u svom privremenom domu, no kaže da ponekad pita za svog oca.

- Zabrinuta je gdje je on i kada će doći, no ja joj ne mogu dati odgovor - zaključila je Ksenija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 04:33