TOPNIČKA GRANATA

S gradilišta blizu skupštine Srbije u Beogradu uklonjena bomba teška 300 kilograma

Granata je otkrivena 18. rujna za vrijeme građevinskih radova na podzemnoj garaži blizu skupštine Srbije
 Handout/Afp

Topnička granata iz Prvoga svjetskog rata teška gotovo 300 kilograma uklonjena je u nedjelju s gradilišta nedaleko od zgrade skupštine Srbije u Beogradu, rekla je AFP-u policija.

Bomba je potom prevezena na velik pješčani plato, 60 km istočno od glavnoga srbijanskog grada gdje je uništena uz sve mjere sigurnosti, rekao je glasnogovornik policije.

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

"U akciji uklanjanja bombe sudjelovalo je 130 pripadnika policije", rekao je, neposredno prije premještaja bombe, ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

Policija je prethodno stanovnicima te gradske četvrti naredila da uklone vozila iz područja u kojoj se obavljala operacija te im je savjetovala da, ako je moguće napuste svoje domove.

Granata je otkrivena 18. rujna za vrijeme građevinskih radova na podzemnoj garaži blizu skupštine Srbije.

Dačić je kazao da je riječ o topničkom oružju koje je koristila austrougarska vojska za vrijeme opsade Beograda. "Granata je težila 287 kilograma, dugačka je 113 centimetara, a promjer joj je 30,5 centimetara", dodao je.

image
Handout/Afp

Beograd je bio jedan od prvih većih gradova na meti velikih sila tijekom Prvoga svjetskog rata. Austro-Ugarska je grad bombardirala 29. srpnja 1914., dan nakon objave rata Srbiji.

Posljednjih godina u Srbiji je otkriveno više bombi iz prošlih ratnih sukoba. Svi su sadržavali eksplozivne materijale, koji su, kako su prenijele vlasti, neutralizirani bez problema.

U travnju je u Nišu otkrivena bomba teška 1000 kilograma koju je NATO bacio 1999. godine, a 2021. s gradilišta u predgrađu Beograda uklonjena bomba teška 242 kilograma, zaostala iz Drugoga svjetskog rata.

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:59