LET U CRVENOJ ZONI

Ryanair i British Airways letjeli unatoč zabrani: Zrak je čist, nema vukanskog pepela

Michael O'Leary, šef Ryanaira, opisao oblak pepela kao 'mitološku pojavu', a ne stvarnu prijetnju
 AFP

***NOVO*** 14:55 - BERLIN - Oblak vulkanskog dima i prašine s Islanda koji je u posljednjih nekoliko dana zatvorio brojne zračne luke i otkazao više stotina letova nastavio se kretati prema sjeveru i istoku, dopuštajući tako normalan tok zračnog prometa. Europski kontrolori zračnog prometa istaknuli su kako se očekuje da će u srijedu biti otkazano oko 700 letova, no dodali su da se aktivnost vulkana Grimsvoetn smanjila te da će se normalno pormetovanje nastaviti u četvrtak.

- Najgore je gotovo. Naši stručnjaci istaknuli su kako se erupcija smiruje iz dana u dan te da će problemi s vulkanskom prašinom ubrzo nestati - izjavio je islandska premijerka Johanna Sigurdardottir.

Zrakoplovi su od 13 sati ponovo počeli slijetati i u berlinsku zračnu luku. Nekoliko sati ranije otvorene su luke u Bremenu i Hamburgu.

13:45 - LONDON - Avioprijevoznik British Airways izveo je testni let kroz 'crvenu zonu' oblaka vulkanskog pepela iznad Škotsku i otkrio kako nema nikakvih poteškoća te oštećenja letjelice, priopćio je Willie Walsh, izvršni direktor kompanije International Airlines Group unutar koje se nalazi i British Airways.

U utorak u testnom letu trajanja 45 minuta zrakolov je na više visina letio nad Engleskom i Škotskom gdje bi oblak prašine i dima trebao biti najgušći. Rezultati ispitivanja objavljeni su i na BBC-u gdje je Walsh izjavio: - Jednostavan odgovor je, nismo pronašli ništa.

Najavio je i da će slučaj prezentirati državnoj agenciji za sigurnost zračnog prometa jer test pokazuje kako je sigurno letjeti kroz oblak.

- Mislim da trebamo shvatiti o kojoj razini koncentracije prašine govorimo, a riječ je o sićušnim količinama - dodao je Walsh.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je Michael O'Leary, šef Ryanaira, opisao oblak pepela kao 'mitološku pojavu' nakon što je zrakoplov njegove kompanije također obavio testni let kroz 'crvenu zonu'.

- Vrijeme je da odgovorni dužnosnici izvade prst iz svojih nesposobnih činovničkih stražnjica te dopuste povratak zrakoplova na nebo iznad Škotske - oštro je komentirao O'Leary.

12:25 - BERLIN - Njemački dužnosnici za zračni promet dozvolili su nastavak letova u dvije zračne luke na sjeveru zemlje koje su bile zatvorene zbog povišenih razina vulkanskog pepela na nebu. Otvorene su luke u Bremenu i Hamburgu. Zračna luka u Berlinu jođš uvijek je zatvorena.

Europski kontrolori letova izjavili su u srijedu kako se vulkanska aktivnost značajno smanjila te da će se zračni promet normalno nastaviti u četvrtak

12:00 - REYKJAVIK - Islandski vulkan Grimsvoetn od sinoć u 3 sata ne pokazuje znakove aktivnosti, a oblak prašine i dima gotovo je nestao, priopćila je islandska Meteorološka služba u srijedu. Međutim, prerano je govoriti o završetku erupcije. Više detalja će biti poznato danas poslijepodne nakon analize prikupljenih informacija.

9:40 - Od 11 sati bit će zatvorene i berlinske zračne luke Tegel i Shoenefeld. Letove je obustavio i jeftini avioprijevoznik Ryanair.

Zrakoplov Ryanaira u utorak je namjerno letio dijelom škotskog zračnog prostora, kako bi pokazao da nema opasnosti za zračni promet nakon vulkanske erupcije na Islandu. Iz uprave irske tvrtke su priopćili kako zrakoplov nije naišao na čestice vulkanske prašine.

Uprava Ryanaira ne vjeruje da postoji opasnost za zrakoplove te je poručio da će zbog nepotrebnih otkazivanja letova prosvjedovati kod ministra prometa.

Vulkanska erupcija snimljena iz svemira

ZAGREB - Zbog vulkanskog pepela što ga izbacuje islandski vulkan Grimsvoetn djelomice je obustavljen i zračni promet u Njemačkoj. Od 5 sati u Bremenu, te od 6 sati u Hamburgu privremeno neće polijetati niti slijetati avioni.

Vodeća njemačka aviokompanija Lufthansa očekuje da bi danas moglo biti otkazano oko 150 letova.

Europska komisija ne očekuje masovne obustave letova po cijeloj Europi, kao što je to bio slučaj prošle godine.

Poljska te skandinavske zemlje također bi mogle biti otkazati neke letove zbog vulkanskog pepela.

Zbog oblaka pepela iz vulkana Grimsvoetna prizemljeni su zrakoplovi u sjevernoj Engleskoj i drugdje u sjevernoj Europi, a jučer je otkazano oko 500 letova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 01:07