CAR JE GOL?

Ruski vojni bloger: ‘Vojni vrh skriva istinu od Putina! Znate li gdje šalju generale koji nešto kažu?‘

Nije izgledno da će Putin cenzurirati vojne blogere, ali da bi se to moglo dogoditi ako ga njegovi suradnici uvjere da su prijetnja

Ministar obrane Ruske Federacije Sergej Šojgu, ruski predsjednik Vladimir Putin, načelnik Glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov i general Sergej Rudskoj

 Gavriil Grigorov/kremlin Pool/Zuma Press/Profimedia/Gavriil Grigorov/kremlin Pool/zuma Press/profimedia

Ruski dužnosnici odbijaju predsjedniku Vladimiru Putinu reći kako njihove trupe napreduju u Ukrajini, a jedan je renomirani trust mozgova situaciju u kojoj se Putin našao opisao kao "autokratsku dilemu", piše Newsweek.

Viđeniji vojni bloger Sergej Koljašnikov napisao je na komunikacijskoj platformi Telegram da ruska birokracija i Ministarstvo obrane Ruske Federacije namjerno ruskom predsjedniku ne daju sve informacije o stanju u Ukrajini.

Trust mozgova Institut za proučavanje rata ustvrdio je da je Koljašnikov javno istupio nakon što su režimu naklonjeni propagandisti prošlog tjedna pokušali prikriti činjenicu da su ukrajinski dronovi kamikaze kod Novomihajljivke u Donjeckoj oblasti uništili desetak ruskih tenkova i oklopnih borbenih vozila.

Koljašnikov je rekao da su neki članovi konzultantske institucije Javna komora Ruske Federacije, koja je 2004. oformljena kako bi predsjedniku Rusije dostavljala točne vojne podatke, odlučili da Putinu neće dostaviti najnovije informacije.

Putin je 2011. godine oformio Sverusku narodnu frontu kako bi riješio isti problem, međutim i njezini su članovi u ključnom trenutku zašutjeli.

Koljašnikov je rekao da su ruski regionalni dužnosnici od Putina sakrili neuspjehe ruske vojske i da su se zamjerili onima koji potkopavaju njihove napore da od ruskog predsjednika nastave kriti pravo stanje stvari. Upravo zato ruski vojni blogeri ne smiju ići na frontu u Ukrajinu i izvještavati o tome što se tamo događa. Dodao je da su ruski vojni čelnici generale koji su često komunicirali s Putinom znali poslati u Siriju.

Koljašnikov dalje tvrdi da je bliska suradnja između regionalnih medija i vlasti zaslužna za tajac o situaciji na bojištima diljem Ukrajine. Ruske vlasti ne žele slušati kritike već žele isključivo pričati o "dobrim stvarima", tvrdi vojni bloger.

Ovaj bloger smatra da je moguće da će policija nakon predsjedničkih izbora u ožujku na kojima bi Putin trebao pobijediti početi hapsiti ruske vojne blogere.

"Putin se još uvijek suočava s autokratskom dilemom. Njegov mu autoritarni režim ne dopušta da prima točne podatke o vojno-političkoj stvarnosti", rekao je Institut za proučavanje rata.

Putin se u lipnju 2023. sastao s "provjerenim" vojnim blogerima koji su mu tada rekli da ruska vojska nema dovoljno dronova te da se u Hersonskoj oblasti ne može suprotstaviti ukrajinskim snagama.

Institut za proučavanje rata rekao je u nedjelju da je taj sastanak pokazao da Putin vojne blogere vidi kao konstruktivnu opoziciju koja kontrolira rad ruske vlade i vojnih dužnosnika.

Institut je dodao da nije izgledno da će Putin cenzurirati vojne blogere, ali da se to ipak može dogoditi, ali samo u slučaju da ga njegovi najbliži suradnici uvjere da su prijetnja za stabilnost njegovog režima.

Unatoč tome, vojni bloger i bivši obavještajac Igor Girkin osuđen je na četiri godine zatvora jer je prečesto kritizirao način na koji se vodio i vodi rat u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:06