DANAK NEISKUSTVU

Ruski tenk ‘kornjača‘ činio se idealnim, no na jednu stvar su zaboravili: ‘Mi ne opraštamo takve pogreške‘

FPV dronovi dominiraju nebom iznad Ukrajine, a korišteni su i s druge strane bojišnice

Ruski tenk ‘kornjača‘ i dron koji ga raznosi

 Screenshot X/

Nova snimka koju je objavila ukrajinska vlada prikazuje trenutak kada ukrajinski dron ulijeće u ruski tenk opremljen zaštitnim oklopom dizajniranim za obranu od kijevskih bespilotnih letjelica.

Kratka snimka, koja se pripisuje ukrajinskoj 93. mehaniziranoj brigadi, prikazuje FPV dron kamikazu kako juri prema ruskom tenku na neodređenoj lokaciji duž prve crte bojišnice. Dron ulijeće u maleni otvor u tenku, dok druga letjelica snima eksploziju koja razara vozilo.

- Okupatori su napravili tenk ‘kornjaču‘, ali su zaboravili zatvoriti otvor - priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane u srijedu, dodajući da operateri njihovih bespilotnih letjelica ‘ne opraštaju takve pogreške‘.

Snimke koje su kružile internetom posljednjih mjeseci pokazuju da Rusija koristi fiksne metalne strukture poput školjke oko svojih tenkova u nastojanju da zaštiti vozila od napada ukrajinskih FPV dronova koji ciljaju razne oklopnjake duž prve crte fronte. Vozila sa posebno ekstenzivnim zaštitnim kavezom prozvana su ‘kornjačama‘, što je izazvalo podsmijeh u izvještajima obavještajnih službi.

"Tenkovi kornjače" pojavili su se u nekoliko dijelova Ukrajine, uključujući sjeveroistočnu oblast Harkiv gdje su ruske snage prošlog mjeseca pokrenule novu ofenzivu iz pogranične regije Belgorod, rekao je stručnjak za oružje Matthew Moss Newsweeku.

FPV dronovi dominiraju nebom iznad Ukrajine. Korišteni su i s druge strane bojišnice za izviđanje, ciljanje i uništavanje vojnih vozila, a Ukrajina često dijeli snimke snimljene bespilotnim letjelicama na bojnom polju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 14:31