NAVODNI ŠPIJUN

Ruski sud odbio zahtjev za oslobađanje Evana Gershkovicha iz istražnog zatvora

Optužen je da je za američke agencije prikupljao tajne informacije o ruskom vojno-industrijskom kompleksu

Evan Gershkovich

 Natalia Kolesnikova/Afp

Moskovski sud u četvrtak je odbacio zahtjev za oslobađanjem novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha iz istražnog pritvora, uhićenog zbog navodne špijunaže.

Sud je ostao pri svojoj prvotnoj presudi, prenosi agencija Interfax.

WSJ piše kako se 31-godišnji Gershkovich kratko nasmijao pri ulasku u sudnicu, u tamnoj majici i trapericama. U sudnici je bila i američka veleposlanica u Moskvi Lynne Tracy.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov potvrdio je da je SAD ponovno tražio konzularni pristup Gershkovichu. „To se sad razmatra”, rekao je.

Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby za CNN je rekao da je odluka suda „nečuvena”, no ne i iznenađujuća.

„Potpuno smo očekivali da će Rusi tako reagirati i htjeti ga zadržati u pritvoru”, kazao je Kirby.

Gershkovicha je u ožujku u Ekaterinburgu uhitila obavještajna agencija FSB. Optužen je da je za američke agencije prikupljao tajne informacije o ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

WSJ odbacuje te optužbe i tvrdi da je Gershkovich obavljao svoj posao sa službenom akreditacijom. Washington traži hitno oslobađanje novinara.

Rusko pravosuđe u početku je istražni zatvor odredilo do 29. svibnja, no potom ga je produžilo do kraja kolovoza.

U slučaju da ga se proglasi krivim, Gershkovichu, čiji su roditelji sovjetski židovi koji su emigrirali u SAD, prijeti do 20 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:34