OSTAJE U PRITVORU

Ruski sud odbio najnoviju žalbu pritvorenog američkog novinara Gershkovicha

Ruske vlasti tvrde da je pokušavao doći do tajnih podataka koje je zatim trebao proslijediti američkoj vladi

Evan Gershkovich

 Natalia Kolesnikova/Afp

Ruski sud u utorak je odbio posljednju u nizu žalbi novinara Wall Street Journala, Evana Gershkovicha, uloženu na istražni zatvor zbog optužbi za špijunažu.

Gershkovich (32) je prvi američki novinar uhićen u Rusiji pod optužbom za špijunažu nakon hladnoga rata. Dana 29. ožujka prošle godine pritvorila ga je Federalna služba sigurnosti (FSB), a uhićen je na zadatku u ruskome gradu Jekaterinburgu.

Ruske vlasti tvrde da je pokušavao doći do tajnih podataka koje je zatim trebao proslijediti američkoj vladi, no novinar, list za koji radi i američka vlada negiraju da je špijun.

Datum suđenja nije još određen, a pritvor mu je prošli mjesec produljen za još tri mjeseca i trebao bi trajati do 30. lipnja.

Prošlomjesečno ročište bilo je zatvoreno za novinare, no u utorak je novinarima bilo dopušteno snimiti Gershkovicha dok je stajao u staklenom boksu sudnice i smiješio se kolegama iz medija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi Gershkovich u nekom trenutku mogao biti pušten u zamjenu za ruskog zatvorenika koji se drži u zatočeništvu u inozemstvu, ali takav dogovor dosad nije postignut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:07