ŠOKANTNA IZJAVA

RUSKI MOĆNIK PRIJETI RUMUNJSKOJ 'Nemojte da vam ratnim avionom dođem'

 AFP

BUKUREŠT - Rumunjska je od Moskve ovoga vikenda zatražila pojašnjenje nakon što je zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin putem Twittera Bukureštu zaprijetio ratnim zrakoplovstvom.

Rogozin je povodom Dana pobjede bio u posjetu Pridnjestarskoj oblasti, odmetnutoj regiji u sastavu Moldavije koja već godinama funkcionira kao de facto ruski satelit pod kontrolom tamošnjih separatista.

Kada je krenuo natrag za Moskvu, njegov su avion presreli ukrajinski borbeni lovci i nisu mu dali da uđe u zračni prostor Ukrajine. Istovremeno, Rumunjska je njegovoj letjelici odbila dati dozvolu da uđe u njezin zračni prostor.

Pobješnjeli vicepremijer, pod čijom se ingerencijom inače nalazi kompletna moćna ruska vojna industrija, svoju je ljutnju stoga odlučio iskazati putem Twittera, gdje je napisao: 'Na temelju zahtjeva SAD-a, Rumunjska je zatvorila zračni prostor mom avionu. Ukrajina mi ne da da se vratim kroz njezin prostor. Sljedeći ću put doći avionom tipa TU-160.'

TU-160 je najveći strateški bombarder kojim raspolaže ruska vojska tako da je njegov spomen izazvao izvjesnu pomutnju u Bukureštu. Tamošnje je ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je od Moskve zatražilo pojašnjenje Rogozinovih stavova, odnosno predstavljaju li oni službeno stajalište Ruske Federacije prema Rumunjskoj kao članici Europske unije i NATO saveza.

U priopćenju rumunjskog ministarstva stoji da je 'prijetnja ruskim strateškim bombarderom od strane ruskog vicepremijera opasna u kontekstu trenutnih zbivanja u regiji'. Dodaje se i da je 'Ruska Federacija prekršila teritorijalni suverenitet Ukrajine dok proruski spearatisti krše javni red u susjednoj državi'.

Bukurešt u svom priopćenju navodi da se pridržava sankcija koje je prema skupini ruskih dužnosnika nedavno uvela Europska unija. U toj se skupini nalazi i Dmitrij Rogozin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:22