PODRŠKA AGRESIJI

Ruski kozmonauti u svemiru slave ‘oslobođenje‘ Luhanska: ‘Ovo je dugoočekivani dan!‘

Nejasno je kako su se zastave dviju samoproglašenih republika našle na ISS-u

Oleg Artemjev/arhivska fotografija

 Nasa/Zuma Press/Profimedia/Nasa/Zuma Press/Profimedia

Ruski kozmonauti koji su hvaljeni na početku rata protiv Ukrajine u veljači jer su žuto-plavim svemirskim odijelima pokazali podršku svojim okupiranim susjedima, slikani su na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) kako drže zastave samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk uz poruku koja slavi ono što je ruska svemirska agencija Roscosmos nazvala ‘oslobođenje‘ Luganska.

U poruci objavljenoj na službenom Telegram kanalu Roscosmosa, Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov prikazani su kako drže svaku od zastava dvaju okupiranih teritorija, koje kao legitimne vlasti priznaju samo Rusija i Sirija među državama članicama UN-a.

‘Dan oslobođenja Luganske Narodne Republike! Slavimo i na Zemlji i u svemiru‘, piše u poruci objavljenoj uz fotografiju.

Roscosmos dalje u izjavi ističe:

‘Roscosmos i naši kozmonauti, koji danas rade na Međunarodnoj svemirskoj stanici, pridružuju se čestitkama šefa LPR-a Leonida Pasečnika povodom ‘novog Dana Velike pobjede‘. Ovo je dugo očekivani dan koji su stanovnici okupiranih područja Luganske oblasti čekali osam godina. Uvjereni smo da će 3. srpnja 2022. zauvijek ostati upisan u povijest Republike. Građani savezničke Narodne Republike Donjeck, čekajte!‘

Nejasno je kako su se zastave dviju samoproglašenih republika našle na ISS-u. Na postaji trenutno rade s tri ruska kozmonauta i NASA-ini američki astronauti Jessica Watkins, Robert Hines i Kjell N. Lindgren, kao i Talijanka Samantha Cristoforetti iz Europske svemirske agencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:50