PREOKRET NA BOJIŠTU

Ruski ‘Bog rata‘ prisiljen potpuno promijeniti taktiku: ‘Nemamo više dovoljno streljiva!‘

Rusi imaju veliki rpoblem, otkriva analitičar. Imaju milijune glupih i tek par stotina pametnih projektila. I to se ne može brzo promijeniti...

Ruske snage ispaljuju projektil iz haubice u Ukrajini

 Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia

Ruske topničke snage u Ukrajini trpe zbog logističkih nedostataka dok nastoje suzbiti ukrajinsku protuofenzivu na jugoistoku zemlje i spriječiti proboj za koji se Kijev nada da će srušiti ruske obrambene linije. U izvješću koje je ovaj tjedan objavio Institut Royal United Services (RUSI), stoji da sve lošiji uvjeti na bojnom polju prisiljavaju ruske artiljerce da odstupe od davno uspostavljene doktrine. To će umanjiti učinak ruskog "Boga rata", kako zovu rusko topništvo.

Ruska vatrena moć tradicionalno se oslanja više na količinu umjesto na preciznost. Iako je to bilo tako i tijekom prvog dijela invazije na Ukrajinu, RUSI u izvješću navodi da se to sada mijenja. U izvješću se na prvom mjestu navodi da ruskim snagama nedostaje streljiva da izdrže toliku količinu vatre. "Drugo, logistika koja omogućuje toliku količinu vatre previše je osjetljiva na otkrivanje i dalekometne precizne udare. Treće, gubitak protubaterijskog radara i istrošenost cijevi znači da je ovaj masovni pristup suzbijanju vatre sve manje učinkovit", stoji u izvješću.

Sada se, kako se ističe, ruski artiljerci okreću preciznosti umjesto količine. Da je tome tako najbolje demonstrira nedavno davanje prioriteta laserski navođenom streljivu Krasnopol 152 mm i sve većoj uporabi bespilotnih letjelica za usmjeravanje topničke vatre. "Čini se da se trend kreće prema maksimiziranju točnosti i smanjenju broja projektila potrebnih za postizanje željenog rezultata umjesto da pribjegavaju zasićenoj paljbi", navodi RUSI, kako prenosi Newsweek. U izvješću se dodaje da sve veća uporaba preciznog streljiva, bespilotnih letjelica i nastojanje da se poboljša komunikacija predstavljaju, kako se navodi, zabrinjavajući trend jer će to s vremenom vjerojatno značiti značajno poboljšanje ruskog topništva.

Problem obuke i preciznost Ukrajinaca u omjeru 3 na 1

No, preciznija topnička vatra uz korištenje naprednijeg oružja i opreme, kako se ističe, zahtijevat će istovremeno bolju obuku ruskih snaga, a to je nešto što je dugo predstavljalo problem za Kremlj. Izazov je još veći jer se javlja usred ratnih uvjeta, dok Moskva prednost daje pojačanjima bez obzira na spremnost boraca. "Za lošu obuku nema rješenja u doglednoj budućnosti", kaže za Newsweek Pavel Luzin, ruski vojni analitičar i gostujući znanstvenik na Fletcher School of Law and Diplomacy. Ljudski kapital ruske vojske je, kako kaže, vrlo mali, a pritom nije važno radi li se o vojnicima ili časnicima.

Dodaje da čak i kad bi Kremlj uspio izgraditi dobro obučene snage, bit će ograničen svojim proizvodnim kapacitetom. Promjene u ruskom pristupu taktici korištenja topništva, smatra Luzin, proizlaze iz ograničenog broja topničkih projektila kojima raspolažu, a istovremeno, kako kaže, Rusija nije u stanju proizvesti puno preciznih projektila. "Ako ste proizveli milijun komada glupih projektila svih vrsta i tek stotine preciznih projektila, ne možete povećati svoju proizvodnju preciznih projektila na desetke tisuća", ističe Luzin. "Štoviše, Rusija se suočava sa smanjenjem samog topništva - smanjuje se broj haubica, višecijevnih raketnih sustava pa čak i topničkih cijevi", tvrdi on.

image

Haubica M777 od 155 mm

Abaca/Abaca Press/Profimedia/

Ruske snage pod pritiskom u jugoistočnoj Ukrajini muče se očuvati svoje topove. Ukrajinski zapovjednici nekoliko su mjeseci bili usredotočeni na neprijateljske topničke sustave, nastojeći umanjiti ruske obrambene sposobnosti i izolirati njihove obrambene jedinice na prvoj liniji. Nedavne brojke iz otvorenih baza podataka koje obrađuje portal Oryx, koji prati potvrđene vojne gubitke u Ukrajini, pokazuju da Ukrajina uništava oko tri ruska sustava na svaki koji izgubi. Iako Rusija još uvijek ima više topničkih sustava, snage Kijeva umanjuju tu prednost.

Obje su se strane tijekom cijelog sukoba patile od manjka granata, u slučaju Ukrajine uglavnom zbog smanjenja zaliha, a u slučaju Rusije zbog čestih logističkih problema koje su dodatno pogoršavali ukrajinski dalekometni udari na skladišta streljiva. Ukrajinski zapadni saveznici mobilizirali su snage kako bi osigurali više streljiva, a i SAD i Europska unija najavljuju nove napore da uvelike prošire svoju proizvodnju topničkih granata. I SAD sada isporučuje projektile od 155 mm punjene kazetnim streljivom, čije je razorno djelovanje zaslužno za porast broja ruskih topova koji su uništeni posljednjih mjeseci.

Tužaljke vojnih blogera i zaokret prema Pjongjangu

U međuvremenu, Rusija se okreće Sjevernoj Koreji i Iranu kako bi obnovila svoje zalihe. Wall Street Journal izvijestio je ranije ove godine da je Teheran pristao osigurati 300.000 granata, dok bi i Pjongjang mogao osigurati više streljiva s obzirom na planirani posjet sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una Rusiji kasnije ovog mjeseca. Procjenjuje se da bi sastanak Kima i Vladimira Putina mogao značajno pojačati vojne veze između Rusije i Sjeverne Koreje, iako se neki na Zapadu, poput bivšeg britanskog ministra obrane Bena Wallacea, rugaju i ismijavaju Putina jer je spao na to da mora moliti Kima da mu isporuči svoje zastarjelo oružje.

Istovremeno, ruski izvori i proratni vojni blogeri također se žale da ruske snage ne raspolažu dovoljnim protubaterijskim kapacitetima te da im nedostaje topničke municije. Ruski vojni blogeri posljednjih dana tvrde da ruski protubaterijski sustavi imaju vrlo slab učinak duž linije bojišnice.

Oni ističu da se ruske snage uvelike oslanjaju na bespilotne letjelice Lancet i projektile od 220 mm i 300 mm za višecijevne raketne sustave (MLRS), kojih imaju u ograničenim količinama, kako je u najnovijem izvješću naveo Institut za proučavanje rata (ISW). Jedan bloger smatra da planovi ruskog Ministarstva obrane za formiranje pet novih topničkih brigada u svakom od pet ruskih vojnih okruga, djelomično imaju za cilj poboljšati upravo opće protubaterijske sposobnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:52