POČETAK OFENZIVE?

Ruske snage prodrle u oblast Harkiv, navodno palo nekoliko mjesta, ukrajinski general: ‘Ovo je test prije ključne odluke‘

Ukrajinska Pravda je izvijestila da su, prema vojnim izvorima, ruske snage zauzele pogranična sela Strileća, Pilne i Borisivka

Ruski tenk na istoku Ukrajine

 /Sputnik Via Afp

Pojavile su se nove informacije o ruskom napredovanju u Harkivskoj oblasti. Ukrajinska Pravda je izvijestila da su, prema neotkrivenim vojnim izvorima, ruske snage zauzele pogranična sela Strileća, Pilne i Borisivka u blizini Vovčanska, grada koji su na putu prema Harkivu, gradu s više od milijun stanovnika koji je očiti sljedeći ruski veliki cilj.

O stanju na bojištu i očekivanjima u nadolazećem razdoblju za The Economist govorio je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga.

Okolnosti pod kojima je general-pukovnik Oleksandr Pavliuk preuzeo kontrolu nad ukrajinskim kopnenim snagama u veljači teško da su mogle biti manje povoljne. Predsjednik se javno svađao s vrhovnim zapovjednikom u odlasku, mobilizacija je posustajala, a republikanci u američkom Kongresu odgodili su ključni paket pomoći na šest mjeseci, što je omogućilo Rusiji da ponovno preuzme inicijativu na bojnom polju, piše The Economist.

Unatoč nedavnim neuspjesima na prvoj crti bojišnice, inzistira na tome da njegovi nadjačani vojnici ‘čvrsto stoje‘ jer znaju što je na kocki.

- Gdje god Rusija dođe, nema ničega. Tamo gdje su nekoć stajali napredni gradovi, sada leže kosturi, leševi i ruševine, kaže Pavliuk.

Kaže da će kritična faza rata nastupiti u sljedeća dva mjeseca. Budući da je američka pomoć tek počela stizati do prve crte bojišnice, Putinovi generali ubacuju sav borbeno spreman materijal koji imaju kako bi testirali iscrpljene i nedovoljno opskrbljene ukrajinske trupe.

- Rusija zna da bi se situacija mogla okrenuti protiv njih ako dobijemo dovoljno oružja u roku od mjesec ili dva, uvjeren je.

Treba im jača PZO

Ukrajini je hitno potrebna veća protuzračna obrana, kaže on, a očekivana isporuka borbenih zrakoplova F-16 do početka lipnja ponudit će značajan psihološki poticaj.

Ali ostaje neizvjesno hoće li Ukrajina dobiti novije inačice F-16 (od bloka 50 nadalje) koje su potrebne za suprotstavljanje ruskim bombarderima.

Zapovjednik vjeruje da će se Rusija i dalje fokusirati na Lugansk i Doneck, istočne okruge koji su podnijeli najveći teret rata. Ali uske snage upravo su u petak pokušale proširiti ukrajinsku obranu napadom na sjeveroistočnu oblast Harkiv, pokraj koje več tjednima grupira snage koje broje i do 50.000 vojnika.

- Rusija testira stabilnost naših linija prije nego odabere najprikladniji smjer, kaže general.

Prije ruske invazije punog opsega 2022. general Pavliuk zapovijedao je operacijom združenih snaga Ukrajine u istočnoj Ukrajini. To mu daje intimno znanje o Očeretinama i Časiv Jaru, dva mala grada u regiji Doneck koji su bili u središtu najnovijih ruskih napada.

Ukrajinski gubitak Očeretina omogućio je Rusiji da probije prvu crtu obrane i ugrozi vitalne opskrbne rute. General odbija komentirati izvještaje da je pogrešna komunikacija dovela do gubitka položaja, pripisujući to umjesto toga ‘ludom‘ pritisku, ruskoj zračnoj nadmoći i omjeru topništva koji je dosegao 20:1. Po cijelom rasponu fronta, ruski topovi ispaljuju sedam puta više granata od ukrajinskih.

Ukrajina još uvijek drži Časiv Jar, stratešku uzvisinu pet kilometara zapadno od Bahmuta, uglavnom uništenog grada koji je Rusija devet mjeseci ‘oslobađala‘ uz ogromne žrtve. Pavliuk tvrdi da gubitak Časiv Jara ne bi imao presudan značaj.

Novih 10 brigada

Jedan od najhitnijih zadataka na generalovom stolu je formiranje deset novih brigada u pripremi za rusku ofenzivu. Iako je ljudstvo problem od prosinca, kada je mobilizacija uglavnom zaustavljena, general Pavliuk inzistira na tome da je oprema, a ne ljudi, glavno usko grlo. Ukrajini su očajnički potrebni topništvo i oklopna vozila, za koje se nada da će joj ih Zapad osigurati.

Dio ovih novih snaga bit će raspoređen da zaštiti glavni grad. Dvije i pol godine nakon što je ruska vojska tamo zatečena, nije odustala od svoje ambicije da u konačnici zauzme grad, kaže general.

- Ruska vojska više ne može izvoditi sveobuhvatne napade na više frontova, kaže on. Koriste projektile svježe skinute s tvorničke trake, samo nekoliko tjedana nakon proizvodnje, umjesto iz svojih nekoć golemih zaliha. Ukrajinske oružane snage također su mnogo veće nego što su bile.

Službena procjena Ukrajine je da je Rusija pretrpjela preko 400.000 ubijenih, zarobljenih i ranjenih. Gubitak toliko vojnika ‘kako bi se zauzeo mali dio jedne regije nesrazmjerno je za svaki racionalni um‘. Ipak, povijest je pokazala, kaže on, da Rusijom ne upravljaju racionalni umovi, zaključio je Pavliuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:25