IZA NEPRIJATELJSKIH LINIJA

Ruska jazbina u srcu Europe: Švedsku trese špijunski skandal kao iz filma, otkrivena i zgrada krcata obavještajcima!

Par je bio u kontaktu i sa švedskim agentima. Ispostavilo se da je kći para dijelila stan sa sinom bivšeg visokog švedske Vojno-obavještajne i sigurnosne službe

Uhićenje ruskog para u Švedskoj

 Screenshot/twitter/

Manje od tjedan dana nakon što su švedski dužnosnici uhitili ruski par pod optužbom za špijunažu, istraživačka kuća Bellingcat otkrila je da uhićeni muž i žena posjeduju stan u istoj moskovskoj zgradi u kojoj je smješteno još nekoliko visokorangiranih zaposlenika GRU-a, ruske vojne obavještajne službe. Ostali poznati stanovnici zgrade uključuju navodne sudionike u trovanju Novičokom i nadzornika dezinformacijske kampanje o letu 17 Malaysia Airlinesa, piše Meduza.

Kao što je ranije objavljeno, dva ruska imigranta i navodni špijuni uhićeni su u Stockholmu 22. studenog. Istraživači u publikacijima Expressen i Dossier Center (projekt koji financira bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski, a koji prati osumnjičene kriminalne aktivnosti povezane s Kremljom) identificirao je osumnjičene kao 59-godišnjeg Sergeja Skvortsova i 58-godišnju Elenu Kulkovu. U Švedskoj žive od 1997. godine te uz rusko imaju i švedsko državljanstvo. Prema optužbama podnesenim Okružnom sudu u Stockholmu, osumnjičenici su aktivno špijunirali od 2013. godine.

Istraživački novinar Christo Grozev otkrio je da su par i njihova kći upisani kao vlasnici stana u Moskvi u ulici Zorge 36. Nejasno je, pak, je li par ikada tamo živio.

Bellingcat također javlja da u susjednom stanu do špijunskog para živi general bojnik GRU-a Denis Sergejev (tajno ime: Sergej Fedotov), navodni sudionik u trovanju Skripaljevih. Sergejev je također navodno bio umiješan u trovanje Novičokom bugarskog biznismena Emiliana Gebreva 2015. godine.

U istoj zgradi živi i general-bojnik Andrej Averjanov, šef GRU jedinice 29155 (poznate po izvođenju inozemnih ubojstava). Između ostalog, Averjanov je bio i zapovjednik operacije koja je izazvala eksplozije u skladištima streljiva u Vrbeticama u Češkoj 2014. U toj operaciji sudjelovali su i navodni djelatnici GRU-a, poznati po imenima Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov.

Osim njih, u zgradi se nalazi i general bojnik Andrej Iljčenko, koji je, prema Bellingcatu, odgovoran za višestruke kampanje dezinformiranja GRU-a. Na primjer, prema izvorima Bellingcata iz ruske publikacije The Insider, Iljčenko je nadzirao suradnju između bivše novinarke RT-a Jane Jerlašove i nizozemskog državljanina Maxa van der Werffa, koji su (pod krinkom istraživačke jedinice pod nazivom Bonanza Media) širili lažne vijesti o letu 17 Malaysia Airlinesa. Nakon što je The Insider objavio to izvješće, policija je pretražila stan glavnog urednika Romana Dobrohotova u sklopu slučaja koji je teretio van der Werffa za klevetu. Dobrohotov je ubrzo nakon toga pobjegao iz Rusije.

Prema švedskim vlastima, Sergej Skvortsov i Elena Kulkova posjedovali su razne tvrtke u zemlji, uključujući i one za davanje IT usluga te tvrtku dobavljača pomorske brodske i zrakoplovne opreme. Bellingcat tvrdi da je jednu od kompanija de facto kontrolirao umirovljeni pukovnik GRU-a preko druge tvrtke sa sjedištem na Cipru.

Par je također bio u kontaktu i sa švedskim obavještajcima. Ispostavilo se da je kći para dijelila stan sa sinom bivšeg visokog dužnosnika MUST-a, švedske Vojne obavještajne i sigurnosne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:12