RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Rusima uništena ključna logistička linija, Prigožin: ‘Putine, lažu te, gubimo velika područja!‘

Iz minute u minutu pratimo najznačajnija ratna zbivanja u Ukrajini
KHERSON REGION, UKRAINE - NOVEMBER 20, 2022 - A destroyed bridge is seen near the village of Pravdino liberated from the Russian occupiers by the Ukrainian defenders, Kherson Region, southern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Nina Lyashonok/NurPhoto/NurPhoto via AFP)
 Nina Lyashonok/Nurphoto Via Afp

Ključni događaji:

  • EU planira koristiti zamrznutu rusku imovinu za obnovu Ukrajine

  • Zelenski: ‘Ruski izvozni proizvodi su zlo i smrt‘

  • ukrajinske snage raketirale most koji povezuje Herson s Krimom

14:58

Prigožin: Ruska vojska laže Putinu!

Evgenij Prigožin, šef ruske privatne vojske Wagner, u četvrtak je optužio vojno zapovjedništvo u Moskvi da laže i od ruskog predsjednika Vladimira Putina skriva činjenice o situaciji na bojišnici u Ukrajini.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik ruskog vojnog stožera Valerij Gerasimov su Putinu govorili "gluposti" u nadi da će "laži" trebati biti samo dovoljno grozne da predsjednik u njih povjeruje, rekao je Prigožin u poruci objavljenoj na komunikacijskoj platformi Telegram.

Ukrajinske snage su već postigle značajne uspjehe, kazao je.

"To su velika područja koja smo izgubili", rekao je Prigožin. Gubici ruske strane su također veliki i prikrivaju se "ogromni problemi", dodao je.

Vojno vodstvo u Moskvi pak objavljuje da je ukrajinska strana pretrpjela masovne gubitke i da joj je uništena tehnologija, no za to nije pružila nikakve dokaze, kazao je šef Wagnera.

Prigožin je u nekoliko navrata optužio Šojgua i Gerasimova za nekompetentnost. Ponovno je pozvao na hitnu mobilizaciju kako bi se spriječio ruski poraz u ratu.

Šojgu je, s druge strane, na sastanku s Putinom prijavio gubitke ukrajinske strane, uključujući brojne tenkove. Kijevska protuofenziva je usporila nakon 16 dana vojnih aktivnosti zbog gubitaka, rekao je Šojgu, prema agenciji Interfax.

Kijev je ranije priznao da ofenziva teče sporije nego što se ukrajinska strana nadala. Šojgu je rekao da se neprijatelj trenutno reorganizira radi pripreme novih napada.

Šojgu je na Putinovo pitanje o mogućim rizicima za ruske oružane snage zbog činjenice da zapad dostavlja teško naoružanje Kijevu rekao: "Ne vidimo nikakvu prijetnju ovdje, dijelom zato što smo u procesu formiranja rezervi".

Kazao je da će "rezervna vojska" s više od 3000 primjeraka borbene opreme biti formirana do kraja lipnja, no nije pružio pojedinosti. Šojgu je istovremeno rekao da trenutno nema potrebe za raspoređivanjem dobrovoljaca koji su sada na obuci.

14:41

Rusij bijesni: 'Osvetit ćemo se!'

Ukrajinski projektili pogodili su rano u četvrtak jedan od nekoliko mostova koji povezuju poluotok Krim s drugim dijelovima Ukrajine, čime je prekinuta jedna od glavnih opskrbnih linija za okupacijske ruske snage na jugu Ukrajine, koje Kijev nastoji istjerati.

Vladimir Saldo, šef ruske uprave u okupiranim dijelovima ukrajinske Hersonske oblasti, objavio je video cestovnog mosta Čongar na kojem se vide krateri u asfaltu.

"Još jedan besmislen čin režima u Kijevu na temelju zapovijedi iz Londona. Ne rješava ništa što se tiče posebne vojne operacije", rekao je Saldo, obvezavši se da će popraviti most i ponovno pokrenuti promet.

Zaprijetio je osvetiti se tako što će gađati most koji povezuje susjednu Moldaviju s Rumunjskom, članicom NATO saveza, rekavši da "uskoro stiže veoma ozbiljan odgovor".

Pogođeni most Čongar jedan je od nekoliko puteva do Krima, koji je s ostatkom Ukrajine povezan uskom prevlakom.

Alternativni putevi sastoje se od višesatnih zaobilaznica, pri čemu su ceste u lošem stanju. Ruska novinska agencija RIA je citirala prometne dužnosnike, koje je na Krimu instalirala Moskva, a koji su rekli da bi popravci mogli trajati tjednima.

Most se nalazi daleko izvan dometa projektila koje je Ukrajina koristila godinu dana, no do njega dosežu nedavno raspoređene britanske i francuske krstareće rakete koje se lansiraju iz zraka i koje Kijevu omogućuju da gađa logističke linije, koje je Rusija do prije samo nekoliko tjedana smatrala sigurnima.

Napad predstavlja "udarac vojnoj logistici okupatora", rekao je Jurij Sobolevskij, ukrajinski dužnosnik u Hersonskoj oblasti.

"Psihološki učinak na okupatore i okupatorsku silu je još važniji. Nema mjesta na teritoriju hersonske regije, gdje se mogu osjećati sigurno", kazao je.

Ruski istražitelji su rekli da su ukrajinske snage lansirale četiri rakete na most, objavila je RIA. Agencija je citirala glasnogovornika vojnih istražitelja, koji je rekao da oznake na ostacima jednog od projektila upućuju na to da je proizveden u Francuskoj.

Ukrajina napada ruske opskrbne linije kako bi poremetila obranu ruskih snaga u okupiranom teritoriju na jugu zemlje, gdje je Kijev u ranoj fazi svoje najveće protuofenzive u ratu.

Kijev tvrdi da je dosad ponovno zauzeo osam sela, no još nije angažirao glavni dio svojih snaga niti su ukrajinski vojnici doprli do glavnih ruskih obrambenih linija.

Ukrajinska vojska je u svom najnovijem izvješću o stanju na bojištu zabilježila "djelomične uspjehe" na jugoistoku i istoku.

Vojnici su pojačavali položaje do kojih su stigli nakon napada na sila Rivnopil i Staromajorske, rekao je glasnogovornik vojnog stožera Andrij Kavoljov, referirajući se na mjesta u području pod ruskom kontrolom, gdje su ukrajinske snage koje napreduju prema jugu dosad ponovno zauzele četiri sela.

Također je opisao žestoke borbe na istoku, gdje Ukrajina tvrdi da odbija ruske napade.

Rusija pak kaže da je odbila ukrajinski protunapad i Ukrajini nanijela teške gubitke, što Kijev opovrgava.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je priznao da je napredak dosad bio spor, no kaže da njegove snage oprezno napreduju prema veoma miniranim i dobro branjenim područjima kako bi minimizirale gubitke.

Zelenskij je u četvrtak optužio Rusiju da planira teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporižja, najveću u Europi, koja se nalazi u području pod ruskom kontrolom blizu bojišnice, što Moskva poriče.

11:46

Scholz: Turska treba pustiti Švedsku u NATO, a Ukrajina mora čekati kraj rata

Njemački kancelar Olaf Scholz je u četvrtak ponovno pozvao Tursku da odobri zahtjev Švedske za članstvom u NATO savezu, no rekao je i da članstvo Ukrajine ne dolazi u obzir dok traje rat u toj zemlji.

Scholz je govoreći u njemačkom parlamentu u četvrtak ujutro rekao da je "čvrsto uvjeren da bi Švedska trebala sjediti za stolom na samitu kao nova saveznica pored Finske" kada se vođe NATO saveza sastanu u Vilniusu idući mjesec.

Njemačkim zastupnicima je kazao da od ponovno izabranog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana traži da odustane od svojih prigovora za članstvo Švedske u savezu, na koje su sve ostale članice pristale na prošlogodišnjem samitu u Madridu.

Erdogan je u više navrata optužio Švedsku da ne poduzima korake protiv "terorističkih organizacija", što se očito odnosi na uglavnom kurdske političke skupine iz Turske koje u Švedskoj djeluju u egzilu, no odnosi se i na zagovaratelje neuspješnog pokušaja državnog udara protiv njega 2016.

Švedska je nedavno postrožila svoje zakone o terorizmu, a vrhovni sud u zemlji je odobrio prvo izručenje navodnog simpatizera zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) u Tursku.

Članstvo Ukrajine u NATO-u, međutim, ne dolazi u obzir dokle god traje ruski rat protiv te zemlje, kazao je Scholz.

Pravila Sjevernoatlantskog ugovora ne dopuštaju primanje zemalja uključenih u aktivne sukobe. Gruzija i Moldavija, koje imaju proruske separatističke pokrajine, isključene su zbog istog razloga. Sukob u Ukrajini započeo je 2014. proruskim ustankom u regiji Donbas, koji je poduprla Moskva, prije nego što je Rusija započela invaziju u veljači 2022.

Zemlje članice NATO-a, rekao je Scholz u četvrtak, trebaju se do kraja rata usredotočiti na pružanje pomoći Ukrajini tako da ojačaju njene vojne i obrambene sposobnosti, rekao je Scholz.

09:30

Most je pogođen!

Ukrajina je u raketnom napadu pogodila je most Čongar koji povezuje dijelove regije Herson pod ruskom kontrolom s poluotokom Krimom, zbog čega je promet preusmjeren, rekli su u četvrtak dužnosnici koje je imenovala Rusija u obje regije.

Vladimir Saldo, guverner Hersona kojeg je imenovala Rusija, rekao je da je cesta oštećena, ali nema izvještaja o žrtvama.

Rekao je da su projektili Storm Shadow vjerojatno korišteni za napad.

Guverner Krima, Sergej Aksjonov, rekao je da stručnjaci ispituju lokaciju kako bi utvrdili kada bi se promet preko mosta mogao nastaviti.

Poznat kao "vrata Krima", most Čongar jedan je od nekolicine mostova koji povezuju Krim, koji je Rusija pripojila 2014., s kopnom.

Mostovi predstavljaju alternativu uskoj prevlaci koja povezuje poluotok i kontinent.

Preuzimanje kontrole nad područjem od zapadne obale Azovskog mora do istočne obale rijeke Dnjepar bilo je jedan od ključnih uspjeha Moskve u dosadašnjem ratu, jer je to značilo da Krim više nije odsječen od ostalih ruskih teritorija.

Uništavanje tih veza moglo bi dati Ukrajini prednost u vraćanju poluotoka i utjecati na sve buduće pregovore.

Ukrajinski dužnosnici su pak izvijestili o napadu dronom tijekom noći na lučki grad Odesu, gdje je uništeno jedno skladište.

Projektili su također pogodili stambena područja u središnjoj regiji Krivji Rih, a bilo je granatiranja i bombardiranja duž bojišnice, rekli su.

Ukrajinske snage imale su djelomične uspjehe u smjeru Rivnopila i Staromajorska u regiji Doneck, te su zadržale svoje položaje, rekao je Andrij Kovaljev, glasnogovornik glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine.

U smjeru Limana ukrajinske snage također su pokrenule ofenzivne akcije prema naseljima Bilogorivka i Dibrova, rekao je Kovaljev, dodajući da su postigli djelomičan uspjeh, te su se ukopali kako bi zadržali svoja postignuća.

Ukrajinske snage također se odupiru ruskim napadima u područjima Liman, Bahmut, Avdivka i Marijnka.

"Posebno teške borbe nastavljaju se u smjeru Limanska u područjima sjeverozapadno od Dibrove, u blizini šumarije Serebrjansk i sjeverno od Hrihorivka u regiji Doneck."

08:06

Istraga zločina nad maloljetnicima u Donbasu

Dnevno ažuriranje obavještajnih podataka Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva danas govori o ruskom stvaranju parlamentarnog odbora za istraživanja navodnih zločina koje je počinila ukrajinska vlada nad maloljetnicima u Donbasu od 2014. godine.

- Duma gotovo sigurno odgovara na međunarodnu osudu ruske deportacije djece iz okupirane Ukrajine od invazije, stoji u izvješću britanskog Ministarstva.

- Ovaj potez vjerojatno doprinosi i ruskim informacijskim operacijama, pokušavajući prikriti priču o vlastitim nečuvenim postupcima.

- Poruke o pravima djece važna su komunikacijska tema za Kremlj jer su navodne deportacije djece bile temelj naloga Međunarodnog kaznenog suda za uhićenje predsjednika Putina, izdanog u ožujku 2023.

06:58

Ukrajinske snage napadaju most koji povezuje Herson s Krimom

Ukrajinske snage izvele su raketni napad na most koji povezuje Krim i ukrajinsku regiju Herson, rekli su dužnosnici koje je imenovala Rusija u tim regijama, prenosi Reuters.

Ukrajina je raketom pogodila most Čongar koji povezuje dijelove regije Herson pod ruskom kontrolom s poluotokom Krimom, zbog čega je promet preusmjeren, rekli su u četvrtak dužnosnici koje je imenovala Rusija u obje regije.

Vladimir Saldo, guverner Hersona kojeg je imenovala Rusija, rekao je da je cesta oštećena, ali nema izvještaja o žrtvama.

Rekao je da su projektili Storm Shadow vjerojatno korišteni za napad.

Guverner Krima, Sergej Aksjonov, rekao je da stručnjaci ispituju lokaciju kako bi utvrdili kada bi se promet preko mosta mogao nastaviti.

Poznat kao "vrata Krima", most Čongar jedan je od nekolicine mostova koji povezuju Krim, koji je Rusija pripojila 2014., s kopnom.

Mostovi predstavljaju alternativu uskoj prevlaci koja povezuje poluotok i kontinent.

06:56

ISW o sporom tempu protuofenzive

Sporiji tempo ukrajinske protuofenzive od očekivanog 'nije simbol za njezini širi ofenzivni potencijal', izvijestio je Institut za proučavanje rata u svojoj najnovijoj analizi sukoba, nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsjednik Zelenski priznao da se sukob nastavlja sporije od željenog.

- Ukrajinske snage vjerojatno uspješno postavljaju uvjete za buduće glavne napore unatoč početnim neuspjesima, tvrdi ISW.

- Ukrajinski dužnosnici dugo su govorili da će ukrajinska protuofenziva biti niz postupnih i uzastopnih ofenzivnih akcija i nedavno su rekli da tekuće operacije ne predstavljaju glavni smjer ukrajinskog protuofenzivnog planiranja.

06:47

Dronovi oboreni u blizini Moskve

Dvije bespilotne letjelice su oborene izvan Moskve dok su se približavale skladištima lokalne vojne jedinice, priopćili su ruski dužnosnici.

Smatra se da je ovaj potez posljednji pokušaj Ukrajine da napadne mete unutar Rusije tijekom ranih faza protuofenzive.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da se ukrajinske snage regrupiraju nakon, kako je opisao, neuspjele protuofenzive, te da je moguće da spremaju nove pokušaje napada na ruske položaje.

Dvije bespilotne letjelice su pale u blizini sela Lukino, koje je administartivno dio Moskve, izvijestili su ruski mediji.

Olupina trećeg drona pronađena je nedaleko mjesta pada. Za sada nema izvješća o šteti i žrtvama.

06:44

Zelenski: 'Glavni ruski proizvodi su zlo i smrt'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je najavljen novi paket sankcija koji će dodatno ograničiti profit Rusije.

- Rusija mora biti u potpunoj izolaciji dok su njihovi glavni izvozni proizvodi zlo i smrt, rekao je Zelenski u svom video obraćanju.

06:40

EU planira koristiti zamrznutu rusku imovinu za obnovu Ukrajine

Europska unija u nadolazećim tjednima planira predstaviti prijedlog kojim bi se zamrznuta ruska imovina koristila za financiranje ukrajinske obnove, rekla je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Europska komisija planira predstaviti prijedlog prije ljetne stanke, rekla je von der Leyen tijekom konferencije o ukrajinskoj obnovi u Londonu.

Kazala je da bi se zamrznuta ruska imovina trebala koristiti „jer počinitelj mora odgovarati”.

No, ruski veleposlanik u Londonu Andrei Kelin u srijedu navečer u intervjuu na britanskom televizijskom kanalu Sky News nazvao je takve planove nezakonitima.

Konferencija o ukrajinskom oporavku trebala bi postaviti temelje za obnovu Ukrajine nakon ruskih razaranja.

Von der Leyen je također rekla da „ne sumnja” da će Ukrajina jednog dana ući u EU.

Na istoj konferenciji njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da obnova Ukrajine mora biti bliže povezana s procesom pristupanja EU-u.

„Međutim, prvenstveno, dugoročno gledano, želimo pomoći u postavljanju temelja za procvat ukrajinskog gospodarstva spremnog za budućnost kroz proces pristupanja EU-u”, rekla je Baerbock.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:36