PREBEG NA SLOBODI

Rusija oslobodila 10 ratnih zarobljenika, među njima i Hrvat! Objavljeno tko je bio posrednik

Avion sa oslobođenim zatvorenicima sletio je u Saudijsku Arabiju. Prebeg bi već sutra trebao doći u RH

Vjekoslav Prebeg

 Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia/Ilya Pitalev/Sputnik/Profimedia

Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini, uključujući i jednog hrvatskog državljanina, objavio je neimenovani saudijski dužnosnik, a prenosi Guardian. Kako je Jutarnjem potvrđeno iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova među oslobođenim zatvorenicima je Vjekoslav Prebeg kojemu je u Donjecku prijetila smrtna kazna.

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obaviještava kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju.

Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja, poručili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Među oslobođenim zatvorenicima su i američki, britanski, švedski i marokanski državljani, rekao je dužnosnik za Reuters.

Oslobađanje je, otkrio je, uslijedilo nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana dodajući da je zrakoplov sa zatvorenicima sletio u Rijad otkud će se oni vratiti u svoje matične zemlje.

Kako pišu saudijski mediji, ova desetorka zarobljena je u separatističkim regijama u Ukrajini.

Bin Salman je, dodaju saudijski mediji, bio u direktnom kontaktu s Kremljem i ukrajinskom stranom u realizaciji ove velike operacije.

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg uhićen je u svibnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijetila smrtna kazna, podsjeća Hina.

U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđanom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici.

Hrvatska vlada je ranije objavila da je u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:50