PRITIŠĆU GUMB

Rusija naglo promijenila scenarij, objavili su uznemirujuću snimku s nuklearnih vježbi: ‘Ovako će to izgledati!‘

Vladimir Putin je te vojne vježbe naredio u svibnju kao odgovor na, kako su rekli, provokativne izjave i prijetnje Zapada

Ruska vježba razmještanja taktičkog nuklearnog oružja i njegova ispaljivanja

 Screenshot X/

Rusija je ponovno uz granicu s Ukrajinom izvela vježbu razmještanja taktičkog nuklearnog oružja i njegova ispaljivanja koja je uključivala transfer lažnih nuklearnih bojevih glava do skladišnih točaka i aerodroma, gdje su ukrcane na bombardere, izvijestila je posebna nuklearna postrojba ruske vojske.

Rusko ministarstvo obrane naglasilo je da su lansiranja bila simulirana, ali su sve ostalo izvele trupe onako kako bi to izgledalo u pravom napadu.

Na snimci koju su objavili vidi se mornarička posada kako pritišće ‘nuklearni gumb‘ s ratnog broda za koji se vjeruje da se nalazi u Baltičkom moru, kako bi pogodila metu udaljenu nekih 350 km, dok su bombarderi Tu-22M3 s nuklearnim oružjem snimljeni kako polijeću s nepoznate uzletne piste.

U međuvremenu, kopnena mobilna posada u Lenjingradskom vojnom okrugu u sjeverozapadnoj Rusiji prikazana je kako utovaruje mobilne balističke projektile kratkog dometa za koje se sumnja da mogu nositi nuklearno oružje, iako su bojeve glave bile zamućene na snimci.

Uznemirujuća snimka dolazi u trenutku dok SAD najavjuje proširenje svog režima sankcija protiv Kremlja, što je potaknulo ruskog zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrija Medvedeva na izjavu da bi Moskva trebala nanijeti ‘maksimalnu štetu SAD-u i njihovim ‘jeb**** saveznicima‘ .

Newsweek piše kako je scenarij zajedničkih vojnih vježbi Rusije i Bjelorusije u srijedu iznenada promijenjen pa su Moskva i njezina saveznica pokrenule vježbe obuke svojih trupa u taktičkom nuklearnom oružju tik uz granicu NATO-a.

Vladimir Putin je te vojne vježbe naredio u svibnju kao odgovor na, kako su rekli, provokativne izjave i prijetnje Zapada.

21. svibnja je tako rusko ministarstvo obrane priopćilo da je započela prva faza vježbi među kojima i ‘praktično testiranje pripreme i uporabe nestrateškog nuklearnog oružja‘ u Južnoj vojnoj oblasti zemlje. Druga faza vježbi ruskih i bjeloruskih trupa započela je u utorak.

No u srijedu je u izjavi na platformi Telegram, rusko ministarstvo obrane objavilo da se novoosnovana Lenjingradska vojna oblast zemlje - koja se nalazi u blizini Finske i baltičkih država - također pridružila nuklearnim manevrima. Osnivanje te oblasti najavljeno je u veljači kao odgovor na pridruživanje Finske NATO savezu.

‘U sklopu druge etape vježbi nestrateških nuklearnih snaga, osoblje raketnog sastava Lenjingradske vojne oblasti uvježbava zadaće borbene nabave specijalnog trenažnog streljiva za operativno-taktički raketni sustav Iskander-M, opremanje lansirnih vozila i tajno napredovanje do određenog položaja za lansiranje projektila‘, objavilo je ministarstvo.

Rečeno je i da će u sve biti uključena i ruska mornarica te da će članovi posade opremiti ‘krstareće projektile posebnim bojevim glavama za obuku‘, kao i ući u određena patrolna područja.

Nakon što je Putin u veljači uspostavio Moskovsku i Lenjingradsku vojnu oblast, američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) rekao je da taj potez ukazuje na to da se on u budućnosti priprema za potencijalni rat velikih razmjera s NATO-om.

ISW je tada kazao da ponovno stvaranje navedenih vojnih oblasti ‘podržava paralelne ciljeve konsolidacije kontrole nad ruskim operacijama u Ukrajini u kratkoročnom do srednjoročnom razdoblju i, dugoročno, pripreme za potencijalni budući veliki konvencionalni rat protiv NATO-a.‘

Lenjingradska vojna oblast ključna je komponenta ruskih oružanih snaga koja nadzire obranu zapadne regije Rusije.

Rusija je upozorila da bi je akcije Zapada mogle natjerati da izmijeni svoju nuklearnu doktrinu, koja postavlja uvjete pod kojima može koristiti takvo oružje.

Putin je 7. lipnja na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu rekao da je nuklearna doktrina njegove zemlje ‘živi instrument‘ koji se može promijeniti.

Rusija ‘pažljivo prati što se događa u svijetu oko nas i ne isključuje unošenje nekih promjena u ovu doktrinu‘, rekao je tada Putin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 09:43