SUMMIT U ASTANI

Rusija i Kina danas udaraju temelje ‘novog globalnog poretka‘: Uz njih je 8 država, među njima i još jedna nuklearna sila

Šangajska organizacija za suradnju broji ukupno 10 članica, među kojima i dvije najmnogljudnije zemlje na svijetu

Zhang Ming, Mohammad Mokhber, Sadir Japarov, Shehbaz Sharif, Šavkat Mirzijajev, Xi Jinping, Kasimm-Jomart Tokajev, Vladimir Putin, Emomali Rahmon, Aleksandar Lukašenko, Subrahmanyam Jaishankar i Ruslan Mirzojev

 Gavriil Grigorov/Afp

Šangajska organizacija za suradnju (SCO) pozvat će u četvrtak na samitu u Astani u Kazahstanu na "pošteni multipolarni svjetski poredak" izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin, koristeći frazu uperenu protiv "hegemonije SAD-a" koju odlučno osuđuje.

Dvodnevni samit Šangajske organizacije za suradnju (SCO), foruma koji su 2001. godine osnovale Kina i Rusija kao čuvara sigurnosti u euroazijskoj regiji, otvoren je u srijedu u kazahstanskom glavnom gradu Astani.

Taj blok uz Rusiju i Kinu čine bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji te Indija i Iran.

U završnoj izjavi, države članice će naglasiti svoj "angažman na stvaranju poštenog, multipolarnog svjetskog poretka utemeljenog na ključnoj ulozi Ujedinjenih naroda, međunarodnog prava i težnji suverenih država prema obostrano korisnom partnerstvu", rekao je Putin na otvaranju plenarne sjednice.

Za Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga taj "multipolarni" svijet je alternativa "američkoj hegemoniji u svijetu", što oba čelnika osuđuju.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Putin je uvelike pojačao napore da oko te ideje ujedini zemlje Azije, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike.

SCO je do sada brojila devet članica, Kinu, Indiju, Iran, Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Pakistan i Tadžikistan. U četvrtak se SCO-u pridružila i Bjelorusija kao deseta članica.

Na prošlogodišnjem virtualnom samitu skupina je objavila izjavu u kojoj kritizira, kako je rekla, negativan učinak "jednostranog i neograničenog širenja globalnih proturaketnih obrambenih sustava određenih zemalja ili skupina zemalja", ne spominjući izravno širenje NATO-a ni zapadnu vojnu pomoć Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 11:54