LEGIJA PLAĆENIKA

Rusija dobila novi Wagner i novog Prigožina, jasno je što Putin pokušava izbjeći!

Rosgvardija se nastoji predstaviti kao nasljednik Wagnera i kremaljska paravojna snaga

Vojnici Ruske nacionalne garde

 Ria Novosti/Sputnik/Profimedia

Ruske oružane snage pojačavaju svoje napore kako bi regrutirale vojne veterane paravojne skupine Wagner. Četiri bivša ruska zatvorenika koji su se borili u sklopu Wagnera u istočnoj Ukrajini rekli su New York Timesu da su proteklih tjedana primili pozive za nove ugovore.

Tri bivša borca su za Times rekla da su pozvani u rusku nacionalnu gardu Rosgvardiju, izvorno zamišljenu kao pozadinsku snagu. Rosgvardija je postala poznata tijekom invazije na Ukrajinu pod vodstvom Viktora Zolotova, bivšeg tjelohranitelja predsjednika Vladimira Putina.

"Wagner službeno postaje jedinica Rosgvardije", pisalo je u tekstu regrutacije u koji je imao uvid Times.

Rosgvardija se nastoji predstaviti kao nasljednik Wagnera i kremaljska paravojna snaga. Wagner je prije regrutirao zatvorske osuđenike koji su u zamjenu za pomilovanje odlazili u rat. Najveći uspjeh Wagner je postigao u zauzimanju grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini, što je Rusiji donijelo jedinu značajnu vojnu pobjedu.

Ubrzo nakon toga u lipnju je rivalstvo između Jevgenija Prigožina i vrhovnog ruskog vojnog zapovjedništva eskaliralo kada je osnivač Wagnera poslao nekoliko tisuća vojnika u marš na Moskvu. Nakon pobune Prigožin je okupio lojaliste u Bjelorusiji, ali je nastavio putovati Rusijom. Pad zrakoplova kojim je Prigožin putovao s najbližim suradnicima u kolovozu zapadni su dužnosnici opisali kao atentat.

image

Vladimir Putin s pripadnicima Rosgvardije

Sergey Guneev/Sputnik/Profimedia

Prigožinova smrt dovela je do uspona Zolotova. Rosgvardija je tijekom invazije prešla u Ukrajinu kako bi pomogla okupirati osvojeni teritorij. Ubrzo nakon Wagnerove pobune Zolotov je najavio da će Rosgvardija dobiti teško naoružanje. Vrsta je to pomoći u kojoj je Wagner uživao dok je Prigožin bio naklonjen Kremlju.

Regionalni zaposlenik Rosgvardije, koji je želio ostati anoniman, nedavno je izjavio da su snage osnovale posebnu brigadu u koju će primiti bivše zatvorenike koji su se borili na strani Wagnera. Ruska državna televizija pokazala je u videu ovaj mjesec da se bivši pripadnici Wagnera uvježbavaju u Rosgvardijinoj taktičkoj jedinici Ahmat u Čečeniji. "Sačuvali smo apsolutno sve", rekao je jedan navodni borac, koji je na uniformi nosio oznake Wagner i Ahmat, za televizijski kanal RT. "Isti smo kao što smo bili prije." Tvrdnje se nisu mogle neovisno potvrditi, ali ukazale su na cilj regrutacije Wagnera.

Neslužbena izvješća pokazuju i da je ruska vojska zainteresirana za regrutaciju wagnerovaca. Nezavisna ruska novinska kuća Important Stories ovaj je mjesec objavila vladin dokument u kojem piše da su članovi Wagnera ciljana skupina.

Regrutacija wagnerovaca očiti je pokazatelj kretanja Kremlja koji pokušava izbjeći još jedan masovni krug mobilizacije. Tijekom prošle godine sto tisuća ljudi je pozvano da se pridruži ruskoj vojsci, no sada je, čini se, Putin oprezan u javnom pozivu uoči predsjedničkih izbora koji će se održati iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:36