POKLON OD PUTINA

Rusi ugradili opremu za špijuniranje u poklone državnicima?!

Sve su otkrili obavještajci sigurnosne službe Europskog savjeta, koji su o tome obavijestili talijanske kolege. Zatim je njemačka obaveštajna služba BND sprovela detaljnu kontrolu poklona
 Alexander Nemenov / AFP

Predstavnici ruske vlade demantirali su pisanje talijanskog lista Corriere della Sera, koji je objavio da su Rusi špijunirali europske državnike koju su u rujnu sudjelovali na summitu G20 u Sankt Peterburgu. "Nema sumnje da je riječ samo o pokušaju da se skrene pažnja s pitanja koja su zaista važna za odnose europskih zemalja i Washingtona na neosnovana, nepostojeća pitanja", rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruske vlade.

Corriere della Sera je objavio kako je na summitu G20 5. i 6. rujna navodno podijeljeno najmanje 300 poklona u koje je, kako je naknadno ustanovila sigurnosna kontrola, bila ugrađena oprema za špijuniranje. Talijanski dnevnik je objavio da su predsjednik Europskog savjeta Herman van Rompuy i drugi delegati EU rekli da su za uspomenu na summit dobili USB stickove i kablove za povezivanje mobilnih telefona s laptopovima.

A sve su otkrili obavještajci sigurnosne službe Evropskog savjeta, koji su o tome obavijestili talijanske kolege. Zatim su dužnosnici EU o tome obavijestili njemačku obaveštajnu službu BND, koja je sprovela detaljnu kontrolu poklona i ustanovila da su u pitanju uređaji namijenjeni tajnom presretanju podataka s laptopa i mobitela.

Izvještaj talijanskog lista uslijedio je u jeku skandala s američkim špijuniranjem 35 svjetskih državnika, među kojima je najpoznatija njemačka premijerka Angela Merkel. No dok su Amerikanci priznali da su špijunirali, Rusi (za sada) sve demantiraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:37