MiG-31BM

Rusi u jednoj stvari ipak nisu podbacili, njihovi unaprijeđeni MIG-ovi najveća su prijetnja ukrajinskoj protuofenzivi

MiG-31BM leti više, brže i dalje od najboljih presretača ukrajinskog zrakoplovstva Suhoj Su-27 i juri brzinom od 2,5 Macha

MiG-31BM

 Yuri Smityuk/Tass/Profimedia/Yuri Smityuk/tass/profimedia

Nije tajna da sputani nefleksibilnim vodstvom i potučeni čvrstom ukrajinskom protuzračnom obranom, ruske Zračne i svemirske snage (VKS), unatoč brojčanoj prednosti lovaca (od 10 prema 1) nisu uspjele postići nadmoć na nebu iznad Ukrajine, piše Forbes.

Ali to ne znači da Rusi sve rade krivo. Tri pukovnije koje upravljaju VKS-ovim najboljim presretačem - dvomotornim dvosjedom Mikojan MiG-31BM - pobjeđuju tamo gdje većina ostalih zračnih snaga gubi.

Posade MiG-31, koje lete u obrambenim patrolama na velikim visinama duž linija fronta i ispaljuju snažne Vympel R-37M projektile zrak-zrak, posljednjih su tjedana navodno oborile nekoliko ukrajinskih zrakoplova. Ukrajinskim lovcima i projektilima nedostaje brzina, domet i visinska izvedba za učinkovito uzvratiti udarac.

Obrambene patrole VKS-a "pokazale su se vrlo učinkovitima protiv ukrajinskih jurišnih zrakoplova i lovaca, pri čemu su rakete zrak-zrak dugog dometa MiG-31BM i R-37M posebno problematične", napisali su Justin Bronk, Nick Reynolds i Jack Watling u novoj studiji za Royal United Services Institute u Londonu.

MiG-31 težak 24 tone, koji je prvi put poletio 1975., rijetka je vrsta. Radi se evoluiranoj klasičnoj, hladnoratovskoj letjelici Mikoyan MiG-25, avionu koji su Rusi dizajnirali posebno za presretanje nadzvučnih bombardera američkih zračnih snaga u nuklearnim napadima. Danas se u tri pukovnije nalazi oko 90 moderniziranih aviona MiG-31BM. Najmanje jedna od njih poslala je zrakoplove u zračnu bazu Belbek, lociranoj na Krimu pod ruskom okupacijom, zaduženu za letove iznad Ukrajine.

MiG-31BM leti više, brže i dalje od najboljih presretača ukrajinskog zrakoplovstva Suhoj Su-27. Taj lovac teške kategorije može dostići brzinu od 2,5 Macha u izuzetno kratkom periodu.

Sa svojeg uzvišenog mjesta u kabini, od kuda im se pruža odličan pregled, piloti letjelice MiG-31 mogu ispaljivati prokektil na mete udaljene čak 320 kilometra, iako projektili najbolje radi na dometima ne većim od 130 kilometra. Nasuprot tome, ukrajinski Su-27 ne može ispaliti projektil Vympel R-27 u metu udaljenu više od 80 kilometra.

Kada je ukrajinska vojska pokrenula protuofenzivu na istoku i jugu početkom kolovoza, VKS je održavao danonoćne patrole u osam zona iznad Ukrajine, a svaka patrola uključivala je par MiG-ova 31 ili par Suhoja Su-35.

Patrole su tražile ukrajinske jurišne zrakoplove - Suhoje Su-25, Suhoje Su-24 i Mikojanove MiG-29 - koje su podržavale protuofenzivu. Analize su potvrdile kako je Ukrajina , od početka protuofenzive krajem kolovoza, izgubila četiri MiG-a 29, šest Su-25 i Su-24, kao i jedan Su-27 od početka protuofenzive krajem kolovoza. Nije poznato za koliko rušenja tih aviona zasluge mogu preuzeti posade MiG-ova 31.

“VKS je ispaljivao do šest projektila R-37M dnevno tijekom listopada”, napisali su Bronk, Reynolds i Watling, “a izuzetno velika brzina oružja, s vrlo velikim učinkovitim dometom i tražilicom dizajniranom za gađanje na malim visinama ciljeva, čini ga osobito teškim za izbjegavanje."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 22:29