KAD NE IDE U RATU...

Rusi se hvale da su deklasirali Toma Cruisea: ‘Napravili smo nešto što nitko nikada nije, ovo je presedan!‘

Pogledajte isječak iz trailera za film ‘‘Challenge‘‘, prvi igrani film koji je snimljen u svemiru.

Plakat za film ”Challenge”, odnosno ”Izazov”

 /Screenshot Twitter

Ruska glumica Julia Peresild lebdi u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) dok pokušava operirati vrhunskog astronauta, i sve to s pogledom na planet Zemlju. Ovo je isječak iz trailera za film ‘‘Challenge‘‘, prvi igrani film koji je snimljen u svemiru.

Filmom je Rusija dokazala da je prestigla Hollywood i Sjedinjene Države u utrci za svemir, jer je, naime, 2020. Tom Cruise otkrio planove o snimanju filma u svemiru s redateljem Dougom Limanom. Trebali su putovati na ISS kako bi snimili igrani film u suradnji sa SpaceX-om Elona Muska i NASA-om. Međutim, tom filmu još nema traga.

Ruski film snimljen na 400 kilometara iznad Zemlje na ISS-u 2021. godine (dakle, prije invazije na Ukrajinu) bit će premijerno prikazan 12. travnja. To ga čini prvim filmom u kojem su glumci i redatelj letjeli u svemir radi snimanja.

U filmu "Challenge" kardiokirurginja po imenu Ženja putuje kao dio liječničkog tima liječnika kako bi operirala astronauta dok on gubi svijest na svemirskoj postaji. Astronauta glumi stvarni astronaut Oleg Novicki, a ulogu Ženje preuzela je Peresild.

Ovom ulogom Peresild je prestigla Cruisea i postala prva glumica na svijetu koja je snimala u svemiru. Peresild (37) i producent Klim Šipenko otputovali su na ISS s astronautom Antonom Škapelerovom u listopadu 2021. Film su snimali tijekom 12 dana, nakon čega ih je pri povratku na Zemlju svečano dočekala ekipa ruske državne svemirske korporacije Roskosmosa.

Peresild, jedna od najpopularnijih ruskih glumica koja je igrala u više od 30 ruskih filmova, odabrana je za glavnu ulogu nakon što je Roskosmos objavio otvoreni poziv za odabir glumaca u studenom 2020. Osim audicije, glumci su morali proći opsežne medicinske, psihološke i fizičke testove kako bi se osiguralo da se mogu nositi s putovanjem u svemir. Za Peresild i Šipenka organiziran je intenzivan trening prije odlaska na postaju.

image

Plakat za film "Challenge", odnosno "Izazov"

/Screenshot Twitter

Samo nekoliko mjeseci nakon završetka snimanja na ISS-u Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu i poslije, a u srpnju 2022., objavila da planira napustiti svemirsku postaju, kojom upravlja u partnerstvu s NASA-om.

Jurij Borisov, novoimenovani šef ruske svemirske agencije Roskosmos, rekao je tijekom sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom da će Rusija ispuniti svoje obveze prema partnerima na ISS-u prije nego što napusti projekt 2024. godine.

"Odluka o napuštanju postaje nakon 2024. je donesena", rekao je Borisov, na što je Putin samo odgovorio: "Dobro".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:23