POGIBELJNO RJEŠENJE

Rusi posegnuli za očajničkom taktikom, Ukrajinci ih brutalno izmasakrirali: ‘Svi su kažnjeni zbog prebrze vožnje!‘

Degradacija ruskih vozila naglašava jedan od najozbiljnijih izazova s kojima se suočava Moskva u iscrpljujućem ratu

Ruski vojnici i njihovi motocikli

 Screenshot/X

Nakon što je izgubila gotovo 15.000 borbenih vozila u prve dvije godine rata protiv Ukrajine, Rusija je postala očajna, barem tako procjenjuje analitičar Forbesa David Axe.

Proizvodnja novih vozila, u kombinaciji s obnovom starih vozila koji su dugo bili ‘na lageru‘, kako navodi u svojoj novoj analizi, nije mogla pratiti mjesečni gubitak više od 600 tenkova te borbenih vozila pješaštva i oklopnih transportera. Zato je u prvim mjesecima treće godine šireg rata sve više ruskih snaga išlo u bitku, osim u kamionima, i u otvorenim vozilima za golf travnjake i u novije vrijeme čak na motociklima.

Ipak, kako primjećuje Axe, a potkrepljuju to i vijesti s bojišta, rastući broj nezaštićenih - ili u najboljem slučaju minimalno zaštićenih - vozila na ruskoj strani ne znači da snage Kremlja ne mogu dobivati bitke protiv ukrajinskih brigada kojima manjka streljiva i vojnika.

No, degradacija ruskih vozila naglašava jedan od najozbiljnijih izazova s kojima se suočava Moskva u iscrpljujućem ratu, za koji su dužnosnici u Kremlju nekad tvrdili da će završiti ruskom pobjedom za samo nekoliko dana. "Iako je Rusija i dalje ozbiljna prijetnja na bojnom polju, sposobnost da zamijeni izgubljena oklopna vozila je ograničena", kako ocjenjuje ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight.

Vojske koriste motocikle više od jednog stoljeća, doslovno od kada motocikli postoje. Oni su brzi, okretni i jeftini - motocikl je učinkovit način da se glasonoša ili izviđač kreće po bojnom polju.

Ipak, najveći problem u tom smislu za ruske snage u dosadašnjem tijeku 2024. godine jest taj što, budući da im ponestaje namjenskih oklopnih vozila, kao i većih civilnih vozila, jurišaju motociklima izravno na ukrajinske položaje. "Motocikli zamjenjuju golf vozila", primijetio je ukrajinski ratni dopisnik Jurij Butusov.

Zamjena većih vozila motociklima skupo je koštala neke ruske jedinice. Negdje oko 15. travnja, 92. jurišna brigada ukrajinske vojske suzbila je napad ruskih motociklističkih snaga kod Bahmuta. Tri tjedna kasnije, u srijedu ili nešto ranije, ukrajinska 79. zračno-jurišna brigada uništila je osam motocikala tijekom ruskog napada na Novomihajlivku. Rusi su "dobili batine", našalili su se ukrajinski vojnici na društvenim mrežama.

Frontelligence Insight navodi jedan, kako kažu, živopisan primjer - ruski motocikl s improviziranom bočnom prikolicom za prijevoz nekoliko vojnika. Vojnici su izloženi paljbi sišli s tog preopterećenog motocikla tijekom napada na istočni grad Bilohorivku, navodno prošlog tjedna.

Bizarne nadogradnje

Unatoč gubicima, barem jedna ruska jedinica još uvijek inzistira na motociklima kao jurišnim vozilima. Bataljun Zarja iz 123. moto-streljačke brigade ruske vojske tvrdio je da su njegovi motocikli brzi i da ih je teže uočiti od težeg, sporijeg oklopnog vozila.

Rusi također unapređuju i nadograđuju svoje ratne motore, slično kao što su učinili s tenkovima, kreiravši bizarne ‘tenkove-kornjače‘ s dodatnim oklopom preko cijelog vozila kao zaštitu protiv dronova. Kako bi ublažili prijetnju od ukrajinskih brzih dronova, koji su više puta uočeni kako po bojištu proganjaju ruske motociklističke snage, neke su ruske jedinice postavile metalnu mrežu oko svojih motocikala.

No, ukrajinska 79. zračno-jurišna brigada nije impresionirana time. "Naši operateri napadačkih bespilotnih letjelica nisu cijenili kreativnost", objavili su na društvenim mrežama nakon što su suzbili napad ruskih motociklističkih jedinica u srijedu ili koji dan prije. "Svaki je vozač kažnjen zbog prebrze vožnje mnogo prije ciljne crte", našalila se brigada uz video snimku na kojoj su prikazani uništeni motocikli i poginuli ruski vojnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 19:38