SPEKTAKULARNA SNIMKA

Rusi po prvi puta poslali robote u kopneni napad, pogledajte kako su prošli: ‘Moglo bi toga biti još‘

Ukrajinske snage onesposobile su najmanje dva naoružana ruska kopnena drona kod Bahmuta

Prvi ruski kopneni robotski napad završio je loše za robote

 Screenshot/X

Zrak je možda savršeno okruženje za dron. Ni more nije daleko od toga. Naime, izbjegavanje prepreka jedan je od najtežih zadataka za udaljenog operatera nekog robota na daljinsko upravljanje. Na i u vodi nema puno prepreka, a još manje ih je u zraku.

No, na kopnu prepreka ima mnogo. Upravo zbog toga, već 25 mjeseci, koliko traje invazija punog opsega Rusije na Ukrajinu, obje strane na bojištu raspoređuju velik broj bespilotnih letjelica u zraku, a Ukrajinci raspoređuju i mnogo dronova na moru, no nijedna strana ne raspoređuje velik broj dronova na kopnu.

Barem ne u pravoj borbi - Ukrajinci i Rusi koriste mala kopnena besposadna vozila (Unmanned ground vehicle - UGV) za opskrbu, evakuaciju ozlijeđenih i postavljanje mina, kako navodi analitičar Forbesa David Axe.

No, ta se promijenilo negdje oko ruševina Bahmuta u istočnoj Ukrajini, kada je ruska vojska poslala najmanje dva - a moguće i mnogo više - mala kopnena robora na gusjenicama naoružana bacačem granata u, kako se čini, izravan napad na ukrajinsku 53. mehaniziranu brigadu.

Stvar nije dobro završila za robote. Snimka iz ukrajinske bespilotne letjelice, koju je objavio jedan Telegram kanal, a proširila se i na druge društvene mreže, prikazuje dva malena UGV-a kako očito teško oštećeni, odnosno uništeni leže među ruševinama uništenih vozila s posadom. Prema snimci se čini da su uništeni pomoću malih FPV (pogled iz prvog lica) bespilotnih letjelica.

Ne zna se točno što su Rusi pokušali izvesti sa svojim robotskim mini-tenkovima za ispaljivanje granata. Zna se, pak, da su prije mnogo godina analitičari predviđali koliko bi teško moglo biti robotska kopnena vozila koristiti u mehaniziranim napadima.

Krajem 2020. godine analitičari iz kalifornijskog think-tanka RAND simulirali su sukob postrojbi mehaniziranog pješaštva američke vojske i ruske vojske u bliskoj budućnosti nakon što je američka vojska integrirala naoružane kopnene robote u strukturu svojih snaga. U ratnoj igri je 11 UGV-ova na kotačima i gusjenicama pružalo podršku četirima američkim tenkovima M-1 i 11 borbenih vozila pješaštva u stilu M-2.

Ono što su RAND-ovi analitičari nazivali "robotskim borbenim vozilima" nije se dobro pokazalo u raznim ofenzivnim i obrambenim scenarijima think-tanka - i to iz jednog glavnog razloga. RAND-ova robotska borbena vozila (RCV) bila su kontrolirana putem radi signala od strane udaljenog operatera, baš kao što su zasigurno udaljeni operateri upravljali uništenim UGV-ovima.

A to znači da su bili ranjivi na to da se nađu odsječeni od svojih operatera - bilo zbog uvjeta na terenu ili neprijateljskog ometanja. "U osnovnom scenariju, potreba da se održi nesmetana i neometana komunikacija u liniji vidljivosti s RCV-ovima pokazala je značajna ograničenja (za američke) snage, usporavajući tempo i komplicirajući upravljanje (američkim) napredovanjem", objasnili su analitičari.

U simulacijama se nisu pokazali

"Konkretno, učinkovito korištenje ometača (ruskih snaga, postavljenih prije bitke) znatno je ograničila (američkim snagama) sposobnost korištenja RCV-a". Često u stanju mirovanja dok su se njihovi operateri borili da zadrže kontrolu, roboti su ulazili u bitku u neujednačenim trzajima i bili su izbačeni iz stroja neprijateljskom vatrom.

S druge strane, nije poznato je li jedan od prvih kopnenih robotskih napada ruske vojske u Ukrajini naišao na ukrajinsko ometanje, ali ne bi trebalo biti iznenađenje ako je bilo tako.

Stručna primjena elektroničkog ratovanja od strane ukrajinskih snaga - što znači preplavljivanje ključnih radijskih kanala šumom, čineći ih neupotrebljivima za operatere robota - jedan je od razloga zašto su Ukrajinci u nekim sektorima uspjeli postići lokalnu zračnu nadmoć svojim vlastitim neometanim bespilotnim letjelicama.

Ako Rusi nastave intenzivirati i širiti napade svojim naoružanim kopnenim robotima, može se očekivati da će Ukrajinci, kao odgovor, proširiti svoja nastojanja radio ometanja. A također se može očekivati još snimki poput one nastale oko Bahmuta - prizori uništenih i napuštenih UGV vozila koja leže među uništenim i napuštenim vozilima s posadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 22:04