UZROCI TRAGEDIJE

Rusi: pilot Lecha Kaczynskog i ranije je ignorirao naše upute

File photo dated July 16, 2007 of Poland's President Lech Kaczynski and his wife Maria boarding a plane at the airport in Warsaw. A plane carrying the Polish president has crashed on approach to Smolensk airport in western Russia, a Polish official at the airport told Reuters on Saturday. The official said there was no information yet about survivors. REUTERS/Kacper Pempel/Files (POLAND - Tags: POLITICS DISASTER TRANSPORT)
 KACPER PEMPEL

MOSKVA - Nesreća u kojoj su stradali poljski predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga Maria i još 95 osoba, dogodila se nakon što je pilot odlučio ignorirati upozorenja ruskih kontrolora leta da ne slijeće na aerodrom u Smolensku.

Zbog guste magle koja je ograničavala vidljivost na manje od 500 metara, Rusi su poljski predsjednički zrakoplov željeli preusmjeriti na aerodrom u Minsku ili Moskvi, no pilot je ta upozorenja ignorirao.

>> Pilot odlučio sletjeti po suludim uvjetima zbog pritiska političara?

>> VIDEO: Poljski predsjednički zrakoplov srušio se u Rusiji

>> Lech Kaczynski: Od zvijede dječjeg filma do predsjednika

>> Predsjednički zrakoplov u smrt odveo poljsku državnu elitu

>> Tupoljev 154: Zrakoplov kojeg se svi pokušavaju riješiti

>> Reakcije svjetskih državnika: Pad poljskog zrakoplova je nezapamćena tragedija

- Oko 2,5 kilometra od aerodroma glavni kontrolor leta primjetio je da je posada poljskog Tupoljeva 154 povećala brzinu poniranja - izjavio je zamjenik zapovjednika Ruskih zračnih snaga Aleksandar Aljošin.

Dodao je kako je kontrolor poljskom pilotu nekoliko puta zapovjedio da vrati zrakoplov u horizontalan položaj, odustane od spuštanja i zrakoplov preusmjeri na zamjenski aerodrom.

- Posada se unatoč tome nastavila spuštati, a rezultat je ova tragedija - rekao je Aljošin.

Rusi tvrde kako ovo nije prvi put da je posada poljskog predsjedničkog zrakoplova odlučila ignorirati njihove upute. Prije dvije godine, u jeku kratkog rusko-gruzijskog rata, Kaczynski je dao potporu gruzijskom predsjedniku Mihailu Sakašviliju tako što je otputovao u Tbilisi.

Ruski kontrolori leta su i tada poljskoj posadi zabranili slijetanje na gruzijski aerodrom tvrdeći kako je opasno u toj situaciji sletjeti u Tbilisi. Bez obzira na to, kapetan zrakoplova, uz izravnu naredbu poljskog predsjednika koji je ujedno i vrhovni zapovjednik vojnih snaga, zrakoplov je spustio u Tbilisi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 09:25