TRAŽE JEDINSTVO

Rusi okupili posvađane Palestince u Moskvi, u pregovorima sudjeluje i Hamas: ‘Ovo je naš glavni cilj!‘

Sjedinjene Američke Države ne obraćaju pažnju na interese zemalja u regiji koje su godinama nezadovoljne, kaže Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

 Maxim Shipenkov/Afp

Palestinske frakcije, od kojih su neke u zavadi već gotovo dva desetljeća, sastaju se danas u Moskvi gdje će razgovarati o formiranju nove vlade samo nekoliko dana nakon što je vlada Palestinske samouprave podnijela ostavku. Sastanak je organizirao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov te je rekao da mu je drago što ima priliku razgovarati s predstavnicima svih većih palestinskih organizacija s kojima Rusija ima dugu i blisku vezu.

Lavrov je kritizirao američko djelovanje u Gazi.

- Pojas Gaze je zahvatio val nasilja bez presedana. To je najvećim dijelom rezultat duge stagnacije u procesu rješavanja bliskoistočnog pitanja uzrokovanog pokušajima SAD-a da monopoliziraju posredničke napore i promoviraju politike koje oni smatraju neophodnima za sebe. Sjedinjene Američke Države ne obraćaju pažnju na interese zemalja u regiji koje su godinama nezadovoljne, kaže Lavrov i ističe da je Rusija više puta zagovarala direktni dijalog Palestine i Izraela.

- Jedan od izgovora zbog kojih su pregovori odgađani je nedostatak jedinstva palestinskih redova. Jasno je da će efikasnost naših napora ovisiti od toga mogu li svi staviti interese, ciljeve i sudbinu palestinskog naroda iznad trenutnih nijansi i razlika u pozicijama i pristupima. Ako najavite obnovu palestinskog jedinstva na platformi Palestinske oslobodilačke organizacije to će izbiti ‘adute‘ iz ruku onih snaga koje su ih, pozivajući se na unutrašnje probleme na palestinskim teritorijama, iskoristile da odugovlače proces nagodbe na Bliskom istoku. Postoje i snage koje koriste tragične događaje u Gazi da ‘zacementiraju‘ fragmentaciju i nejedinstvo palestinskih teritorija, kaže Lavrov.

Cilj dvodnevnih pregovora je ujediniti frakcije pod Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO), koalicijom stranaka koje su potpisale mirovni sporazum s Izraelom 1993. godine, i formirati novu vladu u Palestinskoj samoupravi (PA), rekao je za CNN Hussein Hamayel, glasnogovornik političke stranke Fatah. Hamas, koji nije dio PLO-a, sudjeluje u razgovorima, javljaju ruski mediji.

- Inkorporacija Hamasa s drugim frakcijama koje nisu dio PLO-a, bitak je korak za reformu i oživljavanje PLO-a. Inače PLO ne može legitimno tvrditi da je istinski reprezentativan, rekao je Khaled Elgindy, viši suradnik na Institutu za Bliski istok u Washingtonu.

Fatah inače dominira i PLO-om i PA-om, privremenom palestinskom vladom uspostavljenom na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael nakon sporazuma iz 1993., poznatog kao Sporazum iz Osla.

PA je u međuvremenu postala jako nepopularna među Palestincima te se smatra korumpiranom i nesposobnom pružiti sigurnost pred izraelskim napadima, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:29