SVE SE PREOKRENULO

Rusi ne mogu doći do stotina vojnika, razoreni gradić pretvara se u klaonicu: ‘Ovo je gore od Bahmuta‘

Nove informacije iz grada koji je bio prva velika meta ruske ofenzive u svibnju

Razaranje Vovčanska

 X Screenshot/

Stotine ruskih vojnika okružene su u kemijskoj tvornici u gradu Vovčansku, glavnom bojištu ruske sjeverne ofenzive. Vovčansk je bio prva velika meta ruske sjeverne ofenzive koja je započela 10. svibnja. Cilj joj je bio zauzeti Harkiv, veliki ukrajinski grad 40 kilometara od granice. Ruske snage na sjeveru, međutim, nikada nisu stigle dalje od Vovčanska. Nekoliko ukrajinskih brigada, uključujući elitno 82. zračno-jurišnu, premjestilo se na sjever kako bi zaustavili Ruse. Svježe naoružani artiljerijom iz SAD-a, Ukrajinci su se s Rusima borili za svaku zgradu i ulicu i krajem svibnja uspjeli zaustaviti njihov napredak, piše Forbes.

Nakon nekoliko tjedana mučnih urbanih borbi, ruski zapovjednici odlučili su se na odvažan potez. Naredili su velikom broju vojnika da zauzmu tvornicu, navodno u nadi kako će ju moći koristiti kao bazu u pokušaju prelaska rijeke Vovča. No Ukrajinci su brzim napadom izolirali oko 400 Rusa koji su se sklonili u tvornicu. U ponedjeljak je ukrajinska analitička skupina Deep State objavila kartu fronte koja još uvijek sugerira da su vojnici u tvornici odsjekli od glavnog dijela ruskih trupa.

Jedan ruski bloger borbe u Vovčansku je usporedio s dvije najbrutalnije bitke dosadašnjeg rata: duge ruske opsade Bahmuta i Avdiivke. Ruske zračne snage na Avdiivku su izbacivale stotine kliznih bombi dnevno, sravnivši grad sa zemljom i natjeravši ukrajinski garnizon da se odande povuče u veljači.

“Loše vijesti,” napisao je bloger, “su što i neprijatelj ima mnogo kliznih bombi Hammer koje predstavljaju ozbiljan problem.”

Francuska je Ukrajini obećala 50 kliznih bombi Hammer mjesečno, a SAD je zemlji dao navodno tisuće sličnih bombi.

Danas je Vovčansk postao polje smrti za ruske vojnike koji pogibaju u ogromnim brojevima. Broj ruskih žrtava – kako ranjenih, tako i poginulih – povećao se tijekom proljeća i ljeta. Ukupan broj možda sada već premašuje i pola milijuna. Ukrajinskih žrtava mnogo je manje, tvrdi Forbes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 19:51