SPORNI ENZIM

Rusi koriste zabranjeni aditiv kako bi povećali masu proizvoda: Zabrana je na snazi godinama, evo kako dolaze do njega

Rusija je upotrebu transglutaminaze u proizvodnji hrane zabranila 2020. godine, međutim svejedno je se može kupiti na internetu

Trenutno se u prehrambenoj industriji koristi mikrobna transglutaminaza koja je klasificirana kao enzim

 Yuri Kadobnov/AFP

Ruski proizvođači mesnih i mliječnih proizvoda prošle su godine 25 puta upotrijebili enzim transglutaminazu kako bi smanjili svoje troškove, prenosi Newsweek.

Pozivajući se na podatke Savezne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije (Rosselkhoznadzor) i Savezne službe za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi Ruske Federacije (Rospotrebnadzor), novine Izvestia objavile su u utorak da je transglutaminaza 2022. godine upotrijebljena dvostruko manje puta nego u 2023., a da je 2024. zabilježeno već 28 instanci korištenja tog enzima koji se u prehrambenoj industriji koristi jer može vezati protein unutar namirnice.

Rusija je na sankcije koje joj je Zapad nametnuo zbog invazije na Ukrajinu koju je pokrenula krajem veljače 2022. godine odgovorila tako što je zabranila uvoz niza proizvoda, pa tako i sira, ribe te mesa iz Europske unije.

Transglutaminaza je enzim koji se može pronaći u prirodi, u biljkama, u krvi i jetri sisavaca, mišićima ribe, u tlu, u ljudskom tijelu ili može biti produkt mikrobne fermentacije. Trenutno se u prehrambenoj industriji koristi mikrobna transglutaminaza koja je klasificirana kao enzim.

U mesnoj se industriji koristi zbog svojstva povezivanja i geliranja komada masa u raznim proizvodima od usitnjenog i mljevenog mesa te radi zadržavanja vode te kod pakiranja. Zbog svojstva geliranja i učvršćivanja koristi se i prilikom izrade tjestenine te proizvodnje mliječnih, ribljih i sojinih proizvoda.

Rusija je upotrebu transglutaminaze u proizvodnji hrane zabranila 2020. godine, međutim svejedno je se može kupiti na internetu. Europska je unija transglutaminazu zabranila 2010. godine. Ona se još uvijek koristi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rospotrebnadzor rekao je novinama Izvestia da se mikrobna transglutaminaza ne nalazi na popisu aditiva koji se smiju koristiti u proizvodnju hrane.

- Enzim koriste beskrupulozni proizvođači sira, jogurta, svježeg sira i mesnih proizvoda kako bi masu proizvoda povećali za možda čak i 25 posto, rekao Rospotrebnadzor.

Zamjenik ravnatelja Rospotrebnadzora Oleg Pavlov rekla je Izvestiji da deseci tvrtki prodaju transglutaminazu te da je od ruskog državnog odvjetnika zatražio da zabrani prodaju tog enzima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 14:38