DIZAJN ZA RUBLJU

Rusi izabrali simbol svoje valute

Ruska središnja banka raspisala je natječaj za simbol rublje i pet prijedloga koji su ušli u finale preko svoje web stranice dala građanima na glasanje

Rusi su prvi put izabrali službeni simbol svoje nacionalne valute. Ruska središnja banka raspisala je natječaj za simbol rublje i pet prijedloga koji su ušli u finale preko svoje web stranice dala građanima na glasanje. Pobijedilo je ćirilično “r” s dvije vodoravne crte. Kako nisu svi narodi tako bliski sa ćirilicom kao, recimo mi Hrvati, kritičari u Moskiv upozoravaju da će rubljin simbol zbunjivati ljude, jer izgleda kao latinično slovo “P”. Središnja banka ostala je pri svom, jer izbor simbola rublje prvenstveno smatra pokušajem da se vrati dostojanstvo valuti u Rusiji. Za vrijeme Sovjestkog savjeta rublja je bila predmet ismijavanja jer su građani zahvaljujući crnom tržištu imali dobar uvid u njezinu stvarnu vrijednost, a dostojanstvo je gotovo potpuno izgubila u hiperinflaciji i devlavacijama u Jeljcinovu ekonomskom kaosu1990-ih. Rublja je u financijskoj krizi 2008. izgubila oko trećine svoje vrijednosti i središnja banka otada odobrava slobodniji tečaj te planira potpuno prestati upravljati njime od 2015.

Guvernerka ruske središnje banke Elvira Nabiulina vjeruje da će izabrani simbol “dostojno predstavljati rublju na svjetskom tržištu” i da “Moskva ima ambicije postati međunarodno financijsko središte pa je uvođenje simbola rublje i objektivna potreba.”

Prva kovanica s novim simbolom izići će iduće godine a još se ne zna kad stižu novčanice. Za isticanje cijena i novčani promet dosad se koristilo samo ćirilićno “r”.

Simbol je dobio više od 60 posto glasova građana koji su birali, dvije trećine ih je navelo da su muškarci ali središnja banka ne želi raspravljati o rodnoj neravnopravnosti u financijskoj svijesti, kako su tražili neki analitičari i aktivisti. “Muškarci misle da su financijski pismeniji” rekao je zamjenik guvernerke Gregorij Luntovski “Ali Središnja banka? Oprostite, imamo guvernerku. Po mom mišljenju ona je najkompetentniji financijaš u današnjoj Rusiji.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 11:01