UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi iza linije fronta užurbano grade ‘zmajeve zube‘: Ukrajina objavila uvjet za pregovore

Očekuje se da će ukrajinske snage u bližoj budućnosti pokušati zauzeti taj grad na jugu zemlje, prvi koji su Rusi zauzeli tijekom invazije
 Screenshot/Twitter

Ključni događaji 258. dana rata u Ukrajini:

- Zelenski na COP27: ‘Ne može biti učinkovite klimatske politike bez mira‘

- Rusi grade ‘zmajeve zube‘ kako bi utvrdili svoje položaje

- Ukrajinska vojska: Ruske snage prerušene u civile pljačkaju Herson

- Sjeverna Koreja: Nismo s Rusijom ušli u poslove s oružje i ne planiramo to učiniti

- Nestalom mornaru s krstarice Moskva poslali poziv za mobilizaciju


Kijev kaže da Rusija nastavlja s raketnim napadima i pljačkom

Ruska vojska napala je više ciljeva u Ukrajini u utorak, a u napadima na Harkivsku, Donjecku, Zaporišku i Hersonsku oblast korištene su rakete i borbeni zrakoplovi, objavilo je ukrajinsko zapovjedništvo.

"Kršeći međunarodno humanitarno pravo i pravila ratovanja, nastavljaju se napadi na ključnu infrastrukturu i domove“, napisala je ukrajinska vojska na Facebooku. Nisu iznesene pojedinosti o učincima napada.

Ukrajinsko zapovjedništvo je optužilo vlasti u susjednoj Bjelorusiji da još uvijek podržavaju ruske napade na ukrajinske ciljeve pružajući “infrastrukturu, teritorij i zračni prostor“.

„Također, i dalje postoji opasnost da će neprijatelj napadati borbenim bespilotnim letjelicama s teritorija i zračnog prostora ove države“, napisao je ukrajinski stožer.

Na području oko južnog ukrajinskog grada Hersona, glavni stožer u Kijevu je zabilježio nastavak organiziranih pljački ruskih vojnika. Konvoji s ukradenim kućanskim aparatima i građevinskim materijalom su primijećeni prethodnog dana. Istodobno, nastavila se demontaža telekomunikacijskih odašiljača i instalacija.

Okupatori su odnijeli „sve umjetnine i čak i namještaj“ iz regionalnog muzeja sovjetsko-ukrajinskog slikara Oleksija Šovkunenka, dodao je stožer.


Nestalom mornaru s krstarice Moskva poslali poziv za mobilizaciju

Ured za novačenje u Sankt Peterburgu poslao je poziv za regrutaciju nestalom ruskom mornaru koji je bio na krstarici Moskva koja je u travnju potonula u Crnom moru.

Prema pisanju lokalne web stranice Fontanka, roditeljima mornara po imenu Mikhail, koji je bio kuhar na Moskvi, prošlog je mjeseca uručen poziv kojim mu se naređuje da se javi u stanicu za novačenje ili suoči s mogućim kaznenim progonom.

Više pročitajte OVDJE.


Zelenski: ‘Ne može biti učinkovite klimatske politike bez mira‘

Ruska invazija na Ukrajinu odvratila je svjetske vlade od napora u borbi protiv klimatskih promjena, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u videoporuci prikazanoj na klimatskoj konferenciji Cop27 u Egiptu u utorak.

‘Ne može biti učinkovite klimatske politike bez mira‘, rekao je.

Ukazao je na potencijalnu opasnost od nuklearne nesreće u nuklearnoj elektrani Zaporižja u Ukrajini, koja je pod ruskom okupacijom, gdje se granatiranje nastavlja. Elektrana je više puta od izbijanja rata gubila vanjsko napajanje električnom energijom, zbog čega je bila prisiljena privremeno prijeći na dizel generatore.

‘Koga će biti briga, na primjer, za količinu stakleničkih plinova u atmosferi ako dio Europe ili Bliskog istoka i eventualno sjeverne Afrike, ne daj Bože, budu prekriveni oblakom radijacije nakon nesreće u Zaporižju?‘, rekao je Zelenski.

‘Moramo osigurati da se patnja ne umnoži jer svijet nema vremena odgovoriti na klimatske izazove. Ali da bismo to učinili, potrebne su nam zajedničke i učinkovite akcije, a za to nam je potreban mir‘, dodao je.


Ukrajinski premijer: ‘Nema potrebe za evakuacijom Kijeva‘

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da trenutno ne vidi potrebu za evakuacijom Kijeva ili bilo kojeg drugog grada koji nije u blizini prve crte bojišnice.

Komentar je iznio na sastanku vlade nakon ruskih napada na ukrajinski energetski sustav i nakon što je gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, rekao stanovnicima da razmotre sve, uključujući najgori mogući scenarij u kojem glavni grad potpuno gubi struju i vodu.

‘Situacija trenutno nije takva da bi bila potrebna evakuacija‘, rekao je Šmihal. ‘Moramo reći da najava evakuacije bilo kojeg grada koji nije blizu prve linije bojišnice, posebno glavnog grada, trenutno ne bi imala smisla.‘


Rusi grade ‘zmajeve zube‘

U najnovijem izvještaju britanskog ministarstva obrane o stanju na ukrajinskom ratištu ističe se da je Rusija započela izgradnju obrambenih objekata, takozvanih "zmajevih zuba", oko okupiranog Mariupolja, ali i u Zaporožju i Hersonu radi sprečavanja mogućeg ukrajinskog prodora.

"Dvije tvornice u ovu svrhu proizvode betonske piramidalne protutenkovske konstrukcije, poznate kao zmajevi zubi. Zmajevi zubi su vjerojatno postavljeni između Mariupolja i sela Nikolske i od sjevernog Mariupolja do sela Stari Krim", navodi se u priopćenju.

Iz ministarstva navode da je Mariupolj dio ruskog "kopnenog mosta" od Rusije do Krima, ključnu logističku liniju komunikacije.

"Zmajevi zubi su dodatno poslani za pripremu obrambenih utvrđenja u okupiranom Zaporožju i Hersonu", tvrde Britanci te dodaju da Rusija učvršćuje linije obrane u područjima okupacije.

"Vlasnik Wagner grupe Jevgenij Prigožin je 19. listopada 2022. godine zatražio je izgradnju utvrđene ‘Wagnerove linije‘ obrane u Luganskoj oblasti koju je okupirala Rusija. Ova aktivnost ukazuje na to da Rusija ulaže značajne napore da pripremi obranu u dubini iza svoje trenutne linije fronta, što će vjerojatno spriječiti bilo kakvo brzo ukrajinsko napredovanje u slučaju proboja", ističe se u obavještajnom priopćenju.

Inače, tijekom Drugog svjetskog rata termin "zmajevi zubi" označavao je pravilne piramidalne konstrukcije korištene za sprečavanje napredovanja mehaniziranih vojski.


Putin na samitu G20

Ruski predsjednik Vladimir Putin pridružit će se samitu čelnika G20 idućeg tjedna na Baliju "ako situacija bude moguća", rekao je danas njegov indonezijski kolega i domaćin sastanka Joko Widodo, dodajući da bi Putin mogao virtualno prisustvovati.

Widodo je rekao da Putin tijekom prošlotjednog telefonskog razgovora nije isključio mogućnost sudjelovanja na samitu.

"Ali ako ne ... možda će tražiti da to učini virtualno", prenosi Reuters, rekao je kratko novinarima tijekom posjeta Baliju.

Jučer je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da će Putin do kraja tjedna odlučiti hoće li prisustvovati samitu. Indonezija nije pokazala sklonost oduzeti poziv ruskom predsjedniku, ali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da neće sudjelovati u G20 ako će Putin sudjelovati.


Moldavija razmatra tužbu protiv Gazproma

Ruski Tass izvještava da je moldavski ministar infrastrukture Andrei Spinu na televiziji objavio da moldavska vlada razmatra tužbu ruskog energetskog diva Gazprom zbog smanjene isporuke plina.

"Odvjetnici analiziraju mogućnost nametanja sankcija za nepoštivanje ugovora u opskrbi cjelokupnog volumena. Kada bude jasno, odlučit ćemo koje akcije poduzeti i u kojem smjeru krenuti", kazao je na kanalu PRO TV Spinu.

Problemi s opskrbom plina u Moldaviju preko Ukrajine ostavili su zemlju u nestašici.


Ukrajina: ključni uvjet za pregovore je teritorijalni integritet

Tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti rekao je u utorak da će "glavni uvjet" za nastavak pregovora s Rusijom biti obnova teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Utjecajni dužnosnik Oleksij Danilov rekao je na Twitteru da Ukrajina također treba "jamstvo" koje pružaju moderna protuzračna obrana, zrakoplovi, tenkovi i projektili dugog dometa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je otvoren za razgovore s Rusijom, ali samo za "prave" pregovore koji bi vratili ukrajinske granice, dali joj odštetu za ruske napade i kaznili odgovorne za ratne zločine.

Primjedbe, izrečene tijekom noćnog obraćanja, došle su nekoliko dana nakon izvješća Washington Posta da Washington želi da Kijev pokaže svoju spremnost na pregovore, zabrinut da bi Ukrajina prevelikom nepopustljivošću mogla naštetiti svojoj poziciji i međunarodnoj potpori.

Govoreći, prije nego što se trebao obratiti svjetskim čelnicima na globalnom klimatskom samitu u utorak, Zelenskij je rekao: "Svatko tko ozbiljno misli na klimatski program također bi trebao biti ozbiljan u pogledu potrebe da se odmah zaustavi ruska agresija, obnovi naš teritorijalni integritet i prisili Rusiju na istinske mirovne pregovore."

Ukrajina je više puta predlagala takve pregovore, ali "uvijek smo dobivali sulude ruske odgovore novim terorističkim napadima, granatiranjem ili ucjenama", rekao je.

"Još jednom - obnova teritorijalne cjelovitosti, poštivanje Povelje UN-a, nadoknada svih ratnih šteta, kažnjavanje svakog ratnog zločinca i jamstva da se to više neće ponoviti. To su potpuno razumljivi uvjeti."

Otkako je Rusija objavila aneksiju ukrajinskog teritorija krajem rujna, Zelenskij je rekao da Kijev nikada neće pregovarati s Moskvom sve dok je Vladimir Putin ruski predsjednik.

Kijevski dužnosnici ponovili su to stajalište posljednjih dana, rekavši da bi Kijev bio voljan pregovarati s Putinovim nasljednikom.

"Pregovarati s Putinom značilo bi dići ruke, a mi mu nikada ne bismo dali taj dar", rekao je savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak u intervjuu za talijanske novine La Repubblica objavljenom u utorak.

Rusija je tražila od Ukrajine da se odrekne teritorija kao preduvjet za pregovore, što ih je za sada onemogućilo, rekao je Podoljak

"Društvo to nikada neće prihvatiti. Ruska vojska će napustiti ukrajinski teritorij, a onda će doći do dijaloga."

U ponedjeljak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovio stav Moskve da je otvorena za razgovore, ali da ih Kijev odbija.

Moskva je više puta rekla da neće pregovarati o anektiranom ukraijnskom teritoriju.


Bidenov savjetnik potvrdio povjerljive razgovore s Kremljom

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sudjelovao je u povjerljivim razgovorima s visokim ruskim dužnosnicima i potvrdio je da "kanali za komunikaciju s Ruskom Federacijom na višim razinama" ostaju otvoreni između Washingtona i Moskve.

Govoreći na događaju u Ekonomskom klubu u New Yorku u ponedjeljak, Sullivan je rekao da je "u interesu" SAD-a i svake zemlje pogođene ratom u Ukrajini da održava kontakt s Kremljom.

"Učinili smo to kada je bilo potrebno razjasniti potencijalne nesporazume i pokušati smanjiti rizik i smanjiti mogućnost katastrofe poput potencijalne uporabe nuklearnog oružja", rekao je, prema izvješću BBC-a.

Međutim, inzistirao je da su dužnosnici "jasno shvatili s kim imamo posla", govoreći sudionicima da SAD ima "obvezu tražiti odgovornost" i obećao da će surađivati ​​s međunarodnim partnerima kako bi "počinitelje teških i grotesknih ratnih zločina u Ukrajini smatrali odgovornima za ono što su učinili".


Oslobođeno 30 vojnika sa Zmijskog otoka

Dodatnih 30 pripadnika ukrajinske vojske koji su zarobljeni na ukrajinskom Zmijskom otoku pušteno je iz ruskog zarobljeništva, napisao je povjerenik ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Dmitro Lubinets na Facebooku u utorak navečer.

Vlasti nastavljaju raditi na oslobađanju preostalih vojnika iz zarobljeništva, dodao je.


Rusija i SAD razgovaraju o prvim nuklearnim pregovorima od rata u Ukrajini

Rusija i Sjedinjene Države razgovaraju o održavanju pregovora o strateškom nuklearnom oružju prvi put otkako je Moskva poslala snage u Ukrajinu, objavio je u utorak ruski list Kommersant pozivajući se na više izvora upoznatih s razgovorima.

Razgovori dviju strana o strateškoj stabilnosti zamrznuti su otkako je Rusija započela svoju vojnu kampanju u Ukrajini 24. veljače, iako je Novi START sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja ostao na snazi.

Razgovori bi se mogli održati na Bliskom istoku, navodi list, dodajući da Moskva više ne vidi Švicarsku, tradicionalno mjesto održavanja, kao dovoljno neutralnu nakon što je uvela sankcije Rusiji zbog Ukrajine.


Sjeverna Koreja zanijekala da s Rusijom ima poslove s oružjem

Sjeverna Koreja objavila u utorak da nikada nije s ušla u poslove s oružjem i da to ne planira učiniti, izvijestili su njezini državni mediji, nakon što je SAD objavio da se čini da ta zemlja opskrbljuje Rusiju topničkim granatama za rat u Ukrajini.

Glasnogovornik Nacionalne sigurnosti Bijele kuće John Kirby rekao je prošli tjedan da SAD ima informacije koje pokazuju da Sjeverna Koreja potajno opskrbljuje Rusiju "značajnim" brojem topničkih granata.

Kirby je rekao da Sjeverna Koreja pokušava prikriti pošiljke usmjeravajući ih kroz zemlje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike te da Washington prati jesu li pošiljke primljene.

Dužnosnik sjevernokorejskog ministarstva obrane nazvao je optužbe glasinom i rekao da Pjongjang "nikada nije imao ‘poslove s oružjem‘ s Rusijom" i "ne planira to učiniti u budućnosti".

"Smatramo takve poteze SAD-a dijelom njihovog neprijateljskog pokušaja da ukalja imidž DNRK-a na međunarodnoj sceni pozivajući se na nezakonitu ‘rezoluciju o sankcijama‘ (Vijeća sigurnosti UN-a) protiv DNRK-a", rekao je dužnosnik u priopćenju koje prenosi sjevernokorejska agencija KCNA, u kojem se Sjeverna Koreja naziva inicijalima njenog službenog naziva (Demokratska Narodna Republika Koreja).

Bilo kakva pomoć u oružju bila bi daljnji znak produbljivanja veza između Moskve i Pjongjanga u trenutku narasle izolacije Rusije zbog njezina rata u Ukrajini.

Sjeverna Koreja je bila jedna od rijetkih zemalja koja je priznala neovisnost odcijepljenih ukrajinskih regija te je izrazila potporu ruskoj proglašenoj aneksiji dijelova Ukrajine.


Ukrajinci tvrde da ruski vojnici pljačkaju Herson te domove pretvaraju u obrambene pozicije

Ukrajina tvrdi da su Rusi iz praznih domova u Hersonu krali imovinu Ukrajinaca te u njih pozicionirali vojnike u civilu kako bi se pripremili za bitku koju i Kijev i Moskva vide kao jedan od najvažnijih okršaja rata u Ukrajini, piše Reuters.

Rusija je prije nekoliko dana naredila evakuaciju civila iz Hersona. Očekuje se da će ukrajinske snage u bližoj budućnosti pokušati zauzeti taj grad na jugu zemlje, prvi koji su Rusi zauzeli tijekom invazije koja je započela krajem veljače ove godine.

Herson, grad u kojem je prije rata živjelo nešto manje od 300 tisuća stanovnika, sada je hladan i mračan jer u njemu i okolnom području već 48 sati nema ni struje ni vode.

Rusi tvrde da se za to krivi ukrajinski diverzanti, a Ukrajinci da su Rusi rashodovali 1,5 kilometara dalekovoda.

Kijev evakuaciju civila iz Hersona vidi kao prisilnu deportaciju i ratni zločin. Moskva kaže da ih je evakuirala kako bi bili na sigurnom. Ukrajinska je vojska u ponedjeljak rekla da je oko 100 djece s invaliditetima iz medicinske ustanove u Dnjiprijaniju u Hersonskoj oblasti prebačeno u Moskovsku oblast u Rusiji. Vojska je dodala da će korisnici doma za starije i nemoćne u Kahovki također biti prebačeni na drugu lokaciju kako bi se u njega mogli useliti ruski vojnici.

Herson se nalazi na jedinom komadiću ukrajinskog teritorija na desnoj obali Dnjepra koji kontroliraju Rusi. Taj je grad u fokusu ukrajinske kontraofenzive koja se zahuktala u listopadu.

Reuters piše da nije mogao potvrditi navode o situaciji u gradu.

Ukrajinski vojnici koji su pozicionirani nedaleko od grada Reutersu su rekli da će se Rusima oštro sukobiti prije nego što će ovi pokušati napustiti grad.

Ukrajinska vojska tvrdi da su se ruski vojnici prerušili u civile te ušli u njihove domove kako bi bili u boljoj poziciji tijekom sukoba koji će se odvijati na ulicama grada. Vojska je u ponedjeljak rekla da Rusi iz stanova i javnih objekata kradu stvari, hranu i vozila. Moskva je porekla tvrdnje da zlostavlja civile.

Ukrajinska je vojska u utorak u ranim jutarnjim satima napala skladište municije iz kojeg se istim snabdijeva ruska protuzračna obrana. Vojska je dodala da je uništila i ruska oklopna vozila koja su bila pozicionirana u okrugu Berislav u Hersonskoj oblasti. Ukrajinci tvrde da su u tom napadu poginule 32 djelatne osobe ruske vojske.

Ukrajinske snage kažu da su Rusi četiri puta iz zraka napali područje oko nedavno oslobođenog sela Nove Kamjanke.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da je Donjecka oblast na istoku zemlje još uvijek "epicentar" konflikta te da Ukrajinci svaki dan ubiju stotine Rusa. Gradovi Bahmut i Avdivka vidjeli su najgore od sukoba Ukrajinaca i Rusa. Zelenski je dodao da bi se Rusiju trebalo natjerati da sudjeluje u "iskrenim" mirovnim pregovorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:24