ŽESTOKE BORBE

‘Rusi granatiraju naselja, napadaju iz zraka, no još uvijek ne mogu brzo okupirati čitav Lugansk‘

Ruske snage napale su ukrajinske položaje blizu istočnog grada Slovjanska, no prisiljeni su povući se, priopćila je ukrajinska vojska

razoreni Luhansk

 STRINGER/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Ukrajina je u nedjelju izvijestila o sukobima s ruskim snagama na bojišnicama na istoku i jugu zemlje, a kažu i kako je šest ukrajinskih civila ubijeno u ruskom raketnom napadu na stambenu peterokatnicu.

Ruske snage napale su ukrajinske položaje blizu istočnog grada Slovjanska, no prisiljeni su povući se, priopćila je ukrajinska vojska, dodavši kako je Rusija krstarećim raketama gađala sjeveroistočni grad Harkiv sa svoje strane granice. Nisu iznijeli pojedinosti o šteti ili žrtvama.

Guverner Luhanske oblasti Serhij Gajdaj rekao je da se ruske snage okupljaju u području sela Bilogorivke, 50 kilometara istočno od Slovjanska.

"Neprijatelj... granatira naselja, napada iz zraka, no još uvijek ne može brzo okupirati čitavo područje Luhanska", napisao je Gajdaj na komunikacijskoj platformi Telegram, dodavši da su protekle noći "Rusi izvršili sedam granatiranja i četiri raketiranja".

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti te navode.

Rusija kaže da želi preuzeti kontrolu nad čitavim Donbasom, istočnom industrijskom regijom koja se sastoji od pokrajina Luhansk i Doneck, u ime proruskih separatista u dvjema samoproglašenim državama.

Guverner Donecke oblasti rekao je kako je šest civila ubijeno u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u gradu Časiv Jaru, otprilike 30 kilometara jugoistočno od Slovjanska, i kako se vjeruje da je 34 ljudi zarobljeno ispod ruševina. Pet je osoba ranjeno u napadu.

Ruska novinska agencija TASS citirala je pak proruske separatiste, koji tvrde da su ukrajinske snage granatirale stambena područja u gradu Donecku.

Glasnogovornik ukrajinske vojske nije bio odmah dostupan radi komentara.

Ukrajinske snage na jugu su raketama i topništvom gađale ruske položaje, uključujući skladišta streljiva u području Čornobajivka, objavilo je ukrajinsko vojno zapovjedništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:37