UDAR NA BIRAČE

Rusi aktivirali trolove i botove: ‘Ne prezaju ni pred čime, ljude bombardiraju najprizemnijim spinovima‘

Cilj je izazvati bijes konzervativnih glasača, potkopati povjerenje u američki izborni sustav i ugroziti politiku vojne pomoći Ukrajini

S lijeva na desno: Joe Biden, Vladimir Putin i Volodimir Zelenski

Uoči američkih izbora Rusija je ponovo aktivirala svoje trolove i botove kako bi utjecali na izbore i možda smanjili podršku Ukrajini, piše New York Times. Ruski botovi uglavnom pljuju po predsjedniku Joe Bidenu i drugim istaknutim demokratima i žale se na trošenje novca poreznih obveznika za pomoć Ukrajini u ratu protiv ruske invazije. Pritom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog prikazuju karikaturama preuzetim od ruskih propagandista.

Grupa za kibernetičku sigurnost Recorded Future otkrila je oživljavanje lažnih profila na društvenoj mreži koji su povezani s Agencijom za istraživanje interneta iz Sankt Peterburga, tajnom ruskom organizacijom koja se miješala u američke predsjedničke izbore 2016. i ponovno 2020. Cilj ruskih botova je, kao i dosad, izazvati bijes konzervativnih glasača i potkopati povjerenje u američki izborni sustav. Ali i ugroziti američku politiku masovne vojne pomoći Ukrajini.

Prošlog mjeseca, Federalni istražni ured i Agencija za kibernetičku sigurnost izdali su upozorenje o prijetnji širenja dezinformacija putem "medijskih kanala tamnog weba, internetskih časopisa, aplikacija za razmjenu poruka, lažnih web stranica, e-pošte, tekstualnih poruka i lažnih internetskih osoba." Glavni ruski državni mediji blokirani su i u SAD-u i u Americi, ali Rusija nalazi načine da širi svoju ratnu propagandu.

Recorded Future i dvije druge tvrtke za istraživanje društvenih mreža, Graphika i Mandiant, pronašle su brojne ruske kampanje koje su se okrenule Gabu, Parleru, Getteru i drugim novijim platformama koje se hvale nemoderiranjem, u ime navodne slobode govora. Te mreže imaju bitno manju moć, ali također služe da dezinformacije nađu svoj put, prenosi NYT.

Recorded Future je pratio profil "Nore Berke" s više od 8000 pratitelja, koji je od rujna u više navrata dijelio poveznice na prethodno nepoznatu web stranicu - selectiontruth.net - za koju Amerikanci tvrde da je povezana s Rusima. U rujnu je takozvana Nora Berka objavila montažu koja prikazuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kao plesačicu na šipci u bikiniju, dok ga Biden obasipa dolarima. "Dok se Amerikanci radničke klase bore priuštiti si hranu, gorivo i pronaći hranu za bebe, Joe Biden želi potrošiti 13,7 milijardi dolara više za pomoć Ukrajini", napisala je. Velik dio republikanaca dovodi u pitanje isporuku oružja Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:32