OFENZIVA ZAKOČENA

Ruse pokosila epidemija ‘mišje groznice‘, zapovjednici: ‘To im je samo izgovor da se ne bore‘

Rusko zapovjedništvo zasad ignorira pritužbe na mišju groznicu - štoviše, kažu kako su one ‘običan izgovor za izbjegavanje borbe‘

Ruska vojska (ilustracija)

 Ria Novosti/Sputnik/Profimedia/Ria Novosti/Sputnik/Profimedia

Takozvana "mišja ili štakorska groznica" širi se među mnogim ruskim jedinicama na bojištu u Kupjansku, izvijestila je na Telegramu ukrajinska Glavna obavještajna uprava (HUR).

Tu virusnu, zoonotsku bolest na ljude prenose glodavci i to izravnim kontaktom, udisanjem, urinom, izmetom ili sluznim izlučevinama. U ranim stadijima bolest nalikuje običnoj gripi, a simptomi koji se razvijaju s vremenom uključuju jaku glavobolju, visoku temperaturu, osip, nizak krvni tlak, krvarenje iz očiju, mučninu, povraćanje i jaku bol u donjem dijelu leđa.

Bolest također utječe na bubrege tako da zaražena osoba ima i poteškoće s mokrenjem, piše Yahoo News.

Rusko zapovjedništvo zasad ignorira pritužbe na groznicu - štoviše, kažu kako su one "običan izgovor za izbjegavanje borbe".

Ukrajinska Glavna obavještajna uprava izvijestila je kako je izbijanje groznice znatno smanjilo borbenu učinkovitost "ruskih štakora".

Rusi su prije desetak dana počeli raspoređivati rezervne jurišne postrojbe u područje Kupjanska kako bi blokirali grad.

Inače, Kupjansk je ključno logističko središte kroz koje se tijekom prethodne okupacije vršila opskrba namirnicama i streljivom za neprijateljsku vojsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:20