ŠIRENJE ZARAZE

Rumunjska na rubu epidemije AIDS-a: Dragi ovisnici, nema novca za čiste igle

U Rumunjskoj je zbog nedostatka novca u opasnosti program koji je dosad sprečavao širenje zaraze
 SIPA

BUKUREŠT - Istočna Europa opet se u nečemu popela na prvo mjesto na svjetskoj ljestvici: nije to nažalost kvalitet života, niti medicinskih usluga.

HIV u sirotištima

Riječ je o nečemu mnogo gorem, o brzini širenja virusa HIV-a, uzročnika AIDS-a, među narkomanima koji koriste igle. Prema istraživanju UNAIDS-a, učestalost HIV-a u toj regiji od 2001. godine porasla je za 66 posto i sada je zaraženo najmanje 1,5 milijuna ljudi.

U cijeloj toj regiji svijetla je točka bila Rumunjska. Ona je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća došla na zao glas zbog djece u sirotištima koja su bila zaražena HIV-om. Medicinske sestre su počele djeci davati transfuzije krvi kako bi ih izliječile od anemije (koja je bila rezultat stravičnih uvjeta u kojima su živjeli).

No, krv nije bila testirana na HIV, a sestre su koristile istu iglu za više djece pa je, prema optimističnim procjenama, više od 10.000 djece bilo zaraženo HIV-om. Kad su ti podaci postali javni (velikim dijelom i zbog međunarodne javnosti), pokrenut je projekt pomoći zaraženima pa se Rumunjska dugo smatrala oglednim primjerkom u borbi protiv širenja AIDS-a.

Rad nevladinih organizacija

Posebno je hvaljen bio rad nevladinih organizacija - poput ARAS-a (Rumunjska udruga protiv AIDS-a) - koje su zatim pokrenule operaciju pomoći narkomanima koji koriste igle. Samo su prošle godine podijelili ovisnicima, čiji se broj procjenjuje na 7500, više od 1,6 milijuna čistih igala. No, taj je projekt, kako navode u tjedniku Time, zapao u krizu jer je presušilo najvažnije - novac. Rumunjska je, naime, članica EU pa je Svjetska banka više ne tretira kao zemlju u razvoju i stoga se ne može prijaviti za mnoge zajmove.

U lipnju ove godine, pak, svoja su sredstva povukli i UNICEF, Otvoreno društvo, Globalni fond za borbu protiv AIDS-a... Vlada je i ranije davala malo para (prošle godine za samo 7000 igala i tako pokazala da je na istom fonu s ostalim vladama u regiji koje taj problem previše ne zabrinjava), a ove je godine u dubokoj financijskoj krizi i teško da će dati više (pitanje bi bilo poznato - kome uzeti).

Epidemija ne pozna granice

Zvona su stoga zazvonila na uzbunu iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je upozorila da bi u Rumunjskoj moglo doći do izbijanja epidemije s ozbiljnim posljedicama po Europu. Naime, Rumunjska je 2008. godine pretekla Rusiju po broju žena koje odlaze u EU kako bi se bavile “najstarijim zanatom”, i to bez potrebne zdravstvene kontrole. Ili, kako kažu u WHO-u, “najviše je infekcija na istoku, ali HIV ne poznaje granice”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 01:22