KATASTROFALNA TURNEJA

Romnyjev niz gafova završio biserom: Poljubite me u d...

 AP

Europska turneja Mitta Romneyja , republikanskog izazivača na američkim predsjedničkim izborima, počela je i završila s bezbroj pogrešnih poteza i u Americi je nazvana festivalom gafova.

Izjava da je Jeruzalem glavni grad Izraela izazvala je niz reakcija, a kritiku je Romneyju uputila i Kina. Palestinci su kivni, a mnogi analitičari tvrde da je Romney samo nadolio ulje na vatru u ionako napetom stanju na Bliskom istoku. U Poljskoj je Romney kritizirao Moskvu, tvrdeći da je Rusija posrnula na putu prema slobodi. Nisu dobro prošli ni američki novinari koji su Romneyja pratili po Europi. Nakon niza gafova u Britaniji i Izraelu, tražili su od Romneyja da u Varšavi objasni svoje ponašanje, a njegov glasnogovornik Rick Gork ih je uvrijedio reakcijom “mogu da ga poljube u d…”.

Panika u stožeru

Nakon pola sata glasnogovornik je nazvao novinare tražeći ispriku. Ostao je dojam da se republikanski izazivač nije pokazao kao državnik koji je sposoban voditi Ameriku na međunarodnoj sceni. U trenutku dok su Barack Obama i Mitt Romney po anketama i dalje izjednačeni, republikanski stožer boji se da će propala turneja imati posljedice i dovesti do pada Romneyjeva rejtinga.

Ali, neki smatraju da su Amerikanci sada mnogo više zabavljeni godišnjim odmorima nego Romneyjevim razmišljanjima o britanskoj sposobnosti organiziranja Olimpijskih igara i da će sve brzo zaboraviti.

Romneyjevu europsku avanturu slikovito je opisao Mark McKinnon, bivši medijski savjetnik Georgea Busha, rekavši da je imao dobar plan leta, ali je zbog turbulencija izgubio neke visine.

Obama zadovoljan

Zbog svega toga i mnogi republikanci kažu da ovim putovanjem Romney nije uvjerio Amerikance da može biti vrhovni zapovjednik.

Poslije svega najzadovoljniji može biti Obama. Na skliskom terenu vanjske politike nema pravog protivnika. Ali ostaje još mnogo osjetljivih tema domaće ekonomije i ako predsjednik sljedeća tri mjeseca pokaže da ima prave odgovore na pitanja koja muče Amerikance, velike su mu šanse za drugi mandat u Bijeloj kući.

Nova optužba: 10 godina nije platio porez

Dok je Romney boravio u Velikoj Britaniji, Izraelu i Poljskoj, kod kuće je protiv njega izvučena za Amerikance najgora optužba.

Senator Harry Reid tvrdi da Mitt Romney odbija uvođenje dodatnih poreznih prijava zato što nije platio porez zadnjih deset godina. “Njegovom jadnom ocu sigurno bi bilo neugodno zbog sina”, tvrdi Reid, kojem je javljeno da Romney nije plaćao poreze. Republikanci to žestoko demantiraju, a sam Romney je rekao da se ne može sjetiti je li ijedne godine platio ispod 13,9 posto porezne stope, koju je platio 2010.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 11:42