KANDIDAT ZA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA

Romney s bankarima koje sumnjiče za malverzacije

 AFP PHOTO/Emmanuel Dunand

Mitt Romney , republikanski izazivač na američkim predsjedničkim izborima, na europskoj turneji u Londonu sjedit će na večeri s bankarima koji su umiješani u financijske skandale.

Romney dolazi u Veliku Britaniju uoči otvaranja Olimpijskih igara u namjeri da pošalje poruku europskim partnerima da će, ako uđe u Bijelu kuću, usko surađivati s Europom.

Srce skandala

Ali, republikanci se sve više pribojavaju da će Romneyjeva prisutnost u Londonu, u srcu financijskog skandala, imati negativne efekte za kampanju. Pogotovo s obzirom na to da se u Americi svakodnevno objavljuju podaci da su baš sporne banke, koje su pod istragom, davale financijsku podršku kampanji republikanskog izazivača.

Bankarska večera u Londonu s Romneyjem košta od 25.000 do 75.000 dolara po osobi, a kako republikancima treba svaki dolar, sada je ipak u prvom planu privlačenje novih donatora. O otkazivanju večere nema ni govora, uz sav strah da bi mogla biti kontraproduktivna za Romneyja.

Petnaest banaka je pod istragom britanskih vlasti zbog brojnih manipulacija, a neke od njih, poput britanskog Barclaysa, i do sada su na različite načine financijski surađivale s republikancima.

Suradnja s Europom

Mitta Romneyja, koji je kao mormon proveo tri godine u misiji u Francuskoj, mnogi optužuju za entieuropejstvo. Na važnoj europskoj turneji morat će dokazati da bi bio predsjednik koji će surađivati s Europom, usprkos razlikama između njega i lidera europskih država. No, američkim biračima europske teme ipak su trenutačno u drugome planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:49